Robert 31 år!

Igår blev min andra halva 31år och hela helgen har vi firat. 
Redan i torsdags så begav vi oss iväg till Storarmsjö, tanken var att åka på fredagen men eftersom vi behövde skotta stugtaket (vilket jag skrev om i ett tidigare inlägg) och inte skulle ha tid med det då så åkte vi en dag tidigare. Det gick ju som det gick med den skottningen. 
På kvällen kom två av Roberts syskon och sedan sambon till hans syster. De spenderade kvällen i stugan medan jag var med Casper tills han somnade och sedan kollade jag på SKAM. 
 
I fredags så kom J från Roberts jobb och efter det åkte de ut och spårade led till sjön vi skulle vara i på lördagen. Jag var med Casper, kollade på SKAM och gjorde mig i ordning för kvällen eftersom vi sedan for ut och åt och bowlande när de kom tillbaka. Jag var lika kass som vanligt på att bowla men vad gör det när det är roligt? Sedan hur bra kan man vara när det bara är tredje gången i livet som man gör det?
 
I lördags var det "riktiga" firandet. Vi började dagen med att ta skotrarna till Västansjö och spenderade dagen där. Casper fick åka massor med skoter och var nära att vi höll på köra fast med skoterpulkan. Vi åkte ner och hamnade snett med hela pulken och när jag försökte luta mig åt sidan för att hjälpa till att få upp oss plant så blev Casper skitsur eftersom han inte kunde se ut genom rutan när vi lutade oss. Han ville se skotern.
Han fick sedan ta en tur på skotern tillsammans med Robert, kan lova att ingen är gladare än Casper när han får åka skoter med pappa. 
Svärmor bjöd på underbart god köttgryta till middag! Är det någon som kan göra köttgryta så är det hon.
Kvällen avslutades med badtunna och musik. 
 
Vi var lagomt trötta igår när vi kom hem och är glad över att Casper ville sova en stund så att vi också fick vila efter att bara ha fått några timmars sömn. Blev ingen tårta igår men färdigmat och bingolotto. Kanske inte låter som det bästa firandet men vi hade en mysig familjekväll tillsammans. 
Casper var dessutom överspeedad och överlycklig efter att ha kommit på hur man tar sig upp på soffan utan hjälp. Så blev många turer upp och ner.
 
Kolla på världens gladaste farbror nere i hörnet som lyckats bli polare med brorsonen ;)

27 januari: Förintelsens minnesdag

Allt med förintelsen gör mig så förbannad och illamående. Att det ens har fått ske är för mig en gåta och jag kommer nog aldrig förstå varför, trots att jag läst om det flera gånger i skolan.
Jag minns en gång som vi fick i uppgift att se filmen the Pianist som handlar om en jude som bor i Warszava under andra världskriget. Var knappt så att jag klarade av att se filmen. Var illamående rakt igenom trots att de här bara var en film och inte alls verklighet så vet man ju att det har skett liknande saker med personerna som faktiskt upplevde det på riktigt.
Ytterligare en sak som gör mig förbannad är att det än idag finns människor som inte tror på att det här har hänt. Mycket blev visserligen förstört efteråt men det finns massor med bevis kvar, samt personer som varit där (både offer och de som utsatte människor för lidande) som berättat om hur det var.  Att det ändå finns de som tvivlar gör mig bara frustrerad!
Därför är det bra att dagar som denna finns. Men inte bara för att övertyga de som inte tror på det utan även för att hedra alla de offer som fick lida och sätta livet till.
Jag hoppas att det här aldrig händer igen! Kanske är risken mindre idag då världen ser ut på ett helt annat sätt än på 40-talet men ändå så finns det mycket andra oroligheter därute. 
 
 
Källor:
Temadagar.se
 
 

25 januari: Halvsnödagen

I torsdags var det då Halvsnödagen, en annan dag som jag aldrig har hört talas om. Det Halvsnödagen handlar om är då att den 25e januari varje år ska hälften av snön ha kommit. Det betyder då inte att du kommer ha dubbelt så mycket snö på tomten innan det försvinner eftersom det tinar bort och packas ihop eftersom, men enligt sägnen, som detta är, så kommer vi få lika mycket till innan sommaren är här.
 
Själv så måste jag erkänna att jag är otroligt less på snö! Var visst 10år sedan sist som det var så här mycket! Det snöar varje vecka och jag är så glad och tacksam att de kommer från Roberts jobb och skottar hos oss. Har skottat ett par gånger själv med snöskyffeln men är det sån tung och blöt snö som kom förra veckan så är det inte roligt att skotta.
Robert var även och skottade stugtaket i torsdags, två snöskyfflar gick sönder innan han ens fått bort hälften av snön, så ni kan ju bara gissa hur mycket snö det var där och hur tung den var!
 
 
Källor:
Artikel om halvsnödagen från i år
Temadagar.se
 
 
 

24 januari: Frufridagen

Den här dagen har jag aldrig tidigare hört talas om men namnet gjorde mig nyfiken. Min första tanke var att den kanske handlade om en sådan dag då gifta män får vara "frufria", med andra ord singlar för en dag.
Men den här dagen handlar om något helt annat nämligen en dag då männen i huset gör kvinnornas jobb. Samtidigt ska kvinnorna göra precis vad de känner för.
Dagen uppkom i Lennart Hylands radioprogram, Karusellen, i januari 1954. Men det här förslaget väckte starka känslor hos det svenska folket och delade in Sverige i de som var för och emot en sådan dag. Största rädslan var att tvingas sätta sina familjer i svält, eftersom männen inte hade någon aning om hur något i köket fungerade. 
 
Visst är det fortfarande så att kvinnorna gör det mesta i hemmet, kanske inte överallt men på de flesta ställen. Men efter att ha hört ett radioklipp om just denna dag så inser jag att vi ändå kommit en bit på vägen sedan 50-talet. 
Så allt var kanske inte bättre förr?
 
 
 
Källor:
Radioklipp från Sveriges radio om Frufridagen
Temadagar.se
 
 
 
 
 

23 januari: Elens dag

Idag är det svårt att tänka sig en tid utan el, speciellt med tanke på hur mycket vi använder den. Nästan allt går på ström idag och det märks som tydligast de gånger det blir strömavbrott.
Innan vi åkte hem från svärmor efter jul så gick strömmen till och från hela dagen och det var nästan svårt att komma på något som vi kunde göra medan vi satt där i mörkret och väntade på att den skulle komma tillbaka. 
 
När vi började på att vara i stugan så var vi helt utan el där, idag har vi i alla fall ett elverk. Men det gjorde oss inte så mycket. Vi tände massvis med ljus, lyssnade på en batteridriven radio, lagade mat på gasolplattorna, spelade kort och pratade hur mycket som helst. Men det var på den tiden (nu lät jag gammal) när telefonerna endast fanns till för att ringa/smsa med och mest bara hängde med. Idag är det vi som hänger på telefonerna. 
 
Det finns mycket som är bra med el men samtidigt så kan jag tycka att det är lite läskigt hur beroende vi verkligen är utav den. Som sagt så märker man det rätt snabbt när man blir utan, om så bara för en stund. Tänk då tanken om den skulle försvinna i veckor, månader, år eller förevigt. Det känns som en väldigt liten risk men stressen växer verkligen inom en av bara tanken eftersom vi tappar så mycket på det. 
 
Källor: 
Temadagar.se
 
 

Tack för att du kom, men du kom för sent!

Hela dagen idag har jag varit som en zombie! Visst brukar jag vara trött då och då men idag har det varit extremt! Redan när jag slog upp ögonen imorse kände jag att idag kommer bli en trött dag!
Hela huvudet kändes som att det var proppat med bomull eller fyllt med skumgummi och har gått med mörka ringar under ögonen precis hela dagen. 
Det enda som jag kan jämföra det med måste vara tröttheten som dyker upp efter att du varit vaken ett dygn och börjar närma dig kvällen på andra dagen. När det känns som att hela kroppen förbereder sig på att få sova men huvudet kämpar för att vara vaken en liten stund till. 
Så bestämde mig imorse, och har tänkt så hela dagen, att gå och lägga mig senast 23.00.  Klockan är nu 23.32 så det gick ju bra...
Att jag dessutom började piggna till för ett par timmar sedan gjorde inte saken bättre, förutom då att jag faktiskt fick lite energi till att göra saker här hemma. Och trots att jag redan nu börjar känna mig lite småseg igen så vet jag inte om det är lönt att gå och lägga sig redan nu. Kanske lyckas jag få lite mer gjort om jag stannar vaken en stund till istället för att ligga och vrida och vända på mig i sängen när jag vet att jag inte kommer somna direkt.
 
 
 
 
 

22 januari: Vinets dag

Personer som känner mig undrar säkert varför just jag har valt att skriva om Vinets dag, jag som inte ens dricker vin. Och jag måste säga att det undrar jag också, varför jag skriver om det inte varför jag inte dricker vin. Svaret på den frågan kan jag och det för att det INTE alls är gott!
Jag gissar på att jag aldrig kommer att bli en sådan person som sitter hemma en fredagkväll och tar ett glas vin i soffan samtidigt som jag har gjort ansiktsmask och pedikyr. Eller en sådan person som bjuder på stek med ett glas rödvin till. 
Hade en kompis förut som försökte lära mig dricka vin genom att blanda ut det med fruktsoda. Det fungerade uppenbarligen inte och måste säga att jag mest bara kände mig som en (ursäkta uttrycket) fjortis som försöker bli full på något som inte är så gott men är billigare än sprit. 
Men otroligt nog så kan jag dricka Black Tower (så länge det är vitt). Av någon anledning går det hem hos mig fast än de personer som jag pratat med om just vin (inte många, tro mig) säger att det är ett skräpvin! Och så kanske det är, men enligt min åsikt smakar det inte lika mycket jästa frukter som det övriga jag testat, de kanske är ännu mera skräpviner vad vet jag.
 
Robert hade en period då han fastnat för Tre apor, och han var inte ensam. För oavsett om det var vi som for på fest eller hade fest hos oss så dök dessa bag-in-box förpackningar upp VARENDA gång! Man kunde nästan tro att de där aporna förökat sig och hamnat i varenda människas hem!
Idag är det enda som jag ser av det märket deras cider, med smaker som jag faktiskt gillar!
Hittade givetvis varför då jag i skrivande stund sökte på bilder, aporna har fått ge plats åt nya figurer och vinet heter nu Tre katter, däremot är innehållet fortfarande detsamma...
 
 
Källlor:
Tre apor byter namn
Temadagar.se
 
 
 
 
 
 
 
 
 

21 januari: Kramens dag

Idag är det kramens dag och hur underbart är inte det? För hur ofta har vi inte hört hur bra det är att kramas? Att det dämpar ångest och gör att man känner sig lugnare?
På Roberts jobb delas det ut kramar hejvilt och speciellt om någon är på dåligt humör. Hur seriösa de är med det här är inte jag person att svara på men kramas mycket gör de i alla fall.
 
Alltid när jag tänker på kramar så tänker jag på två av mina syskonbarns mamma och hennes statusuppdateringar på Facebook. Ett tag var hon väldigt sjuk och delade/skrev ofta om hur viktigt det var att krama de personer som man älskar, redan idag om man hade möjligheten till det. 
De där orden: Krama någon du älskar idag har satt sig lite i hjärnan på mig och ploppar upp lite då och då och ger mig en tankeställare.
Men måste ändå säga att jag är rätt bra på att dela ut kramar, till Robert och Casper i alla fall. Det är alltid lika mysigt att kramas med dem och ett par kramar om dagen/person blir det i alla fall. Casper tycker nog att jag är jobbig ibland men är inte dålig på att själv komma fram till mig, eller Robert, och dela ut lite kramar själv. 
Att kramas med Robert är nog det bästa de gånger ångesten smyger sig på, när livet känns hopplöst, när jag känner mig hopplös eller på annat sätt inte mår bra. 
 
Så jag säger väl samma som mina syskonbarns mamma, krama någon du älskar idag! (och imorgon, och dagen efter det)
 
Källa:
Temadagar.se
 

18 januari: Internationella Nalle Puh-dagen

Idag är det internationella Nalle Puh-dagen och vem känner inte till denna lite dumma, men underbara, björn? 
Minns att jag älskade det programmet som liten och tycker fortfarande att det är en jättegullig serie. Har även en av böckerna stående i Caspers rum tillsammans med en jättestor Nalle Puh på golvet, han har även en mindre som han hade stående på skötbordet förut.
 
Det var faktiskt inte längesedan som jag hörde något om Nalle Puh senast. Det var efter jul som jag satt hemma hos svärmor och lyssnade på Therese & Zätas pod som de började prata om saker de trott var på ett sätt men visade sig vara något annat som Zäta berättade att Nalle Puh egentligen inte är en kille utan en tjej! I alla fall om du går tillbaka till hur karaktären blev till.
Tydligen så har Nalle Puh, eller Winnie som "han" heter på originalspråket engelska, fått sitt namn efter en björnhona som togs till London Zoo under början av 1900-talet. Denna björnhona är i sin tur döpt efter orten Winnipeg i Kanada.
Så nu vet ni det!
 
Källor:
Therese & Zätas pod
Aftonbladet om Nalle Puh
Temadagar.se
 
 
 
 

15 januari: Tulpanensdag & Martin Luther King-dagen

Har gått ett par dagar igen, att skriva innan och sätta in på publicering har bara fungerat en gång. Inte så att funktionen inte fungerar utan mer att jag glömmer bort att skriva.
 
Tulpanens dag
I måndags var det tulpanens dag och bläddrade faktiskt förbi en artikel i samma veva som handlade om att det är vi svenskar som köper mest tulpaner i världen! Kan säga att de köpta tulpanerna inte hamnar hos mig i alla fall.
Nu lät det som att jag inte gillar tulpaner men så är det inte, det beror mer på att det sällan köps blommor till detta hushåll över huvud taget. Får jag blommor är det oftast rosor. 
Men visst gillar jag tulpaner, speciellt buketter blandat med olika färger! Tack vare alla dessa färger tycker jag att det är ett smart drag att ha tulpanens dag så här i början på januari när dagarna är mörka och kalla.
  
 
 Martin Luther King-dagen
När jag pluggade senast, minns inte om det var engelskan eller litteraturkursen, så skulle jag skriva om tre personer som påminde om varandra på ett visst sätt. Jag minns inte vad jag skrev om men jag minns en av personerna som jag skrev om och det var just Martin Luther King. 
Hans "I have a dream" tal är nog ett av världens mest kända tal, och det är inte svårt att förstå varför. 
Ibland när jag tänker, eller hör andra säga, att du som ensam person inte kan ändra världen eller få människor att tänka annorlunda så börjar jag tänka på Martin Luther King. Han kämpade verkligen för det han stod för och trots att vi än idag inte är hela vägen framme så har vi kommit en bra bit på väg, och mycket tack vare honom. 
Martin Luther King-dagen är även en amerikansk federal helgdag sedan 1986, 18 år efter att Martin Luther King mördades i Memphis. 
 
 
källor:
Wikipedia: Martin Luther King
Temadagar.se
 
 

Renovering

Tror inte att jag har skrivit så mycket om våran pågående renovering av ett av våra rum på övervåningen. Det började som ett tillfälligt gästrum i höstas och slutade som hundarnas rum innan vi bestämde hur vi skulle göra. 
Pappa och Robert satte sedan igång och byggde igen en gammal balkongdörr som fanns i rummet, den gick att öppna som vanligt och en del av balkongen är fortfarande kvar men utan räcke. Den biten ryker nog i sommar.
Förra helgen så målade Robert de övriga tre väggarna vita, en fick vi måla några extra varv på eftersom det under var en texttapet.
I veckan som var så var pappa här och donade på lite varje dag med att få dit en spånskiva, riva ut gammal, värdelös isolering, täta och spackla runt där den gamla dörren suttit.
Nu är det bara mitt jobb kvar, nämligen att bestämma mig för hur väggen ska se ut.
 
Har haft problem med det här hela hösten! Att välja en tapet som passar till vitt golv och tre vita väggar låter kanske inte som en svår uppgift för allt passar väl till vitt? Jo kanske det, men det blev en aning krångligare då vi ändrade idé och nu ska göra om det till vårat sovrum istället för gästrum som var första tanken.
Men sovrum hade det nog blivit hur som helst i framtiden eftersom det rummet vi sover i är så litet, därför passar vårat nuvarande bättre som gästrum.
Har scrollat tapeter som en galning de senaste veckorna, bara igår kollade jag på närmare 300(!) stycken men ingen föll mig i smaken.
Kände att om jag bara hade en full bild i huvudet på hur jag vill ha det så hade det varit enklare. Det jag visste var att det ska passa med våran svarta säng, malmsängborden och de två malmbyråerna som vi ska skaffa, även de i svart.
Tänkte att en mörk vägg blir för mycket, en vit eller ljus vägg blir för lite. Och tapeterna däremellan fastnade jag aldrig för.
Bläddrade runt lite på Pinterest, världens bästa sida för inspiration om man frågar mig. Hittade inspiration direkt!
 
Det jag direkt fastnade för var en målad, grå/grön vägg. Den påminde även väldigt mycket om Helen Torsgårdens färg på hennes väggar hon fixade i en video. (För er som undrar så är Helen en underbar Youtuber som jag följer och får mycket inspiration utav!).
Minns att jag tänkte när hon började måla att denna färg skulle jag aldrig valt själv, men resultatet blev toppen och nu är det den färgen jag vill ha i vårat sovrum som fondvägg.
Efter det var jag så inspirerad att det fanns för mycket att googla. Har med andra ord redan bestämt mig för vägglampor, gardiner, kuddar till sängen, överkast, tavlor, matta etc etc och vet nu EXAKT hur jag vill ha det!
 
Vaknade imorse med full energi och ringde till pappa för att fråga vart man kunde köpa sån där tapet som han tidigare pratat om att man kan tapetsera upp för att sedan måla på. Han hade inget minne av att han sagt något om det och förstod inte varför jag skulle krångla till det när det bara var att googla, hitta en tapet på två minuter och sedan beställa det och tapetsera på en gång, klart!
Nä, med min idé kunde väggen lika gärna vara som den är och då skulle allt jobb som var lagt ner på rummet vara gjort i onödan. Skulle fullfölja min idé skulle det tydligen aldrig bli klart...
Detta gjorde mig inte peppad alls på att fortsätta men satte mig ändå själv och kollade efter tapet att måla på och visade sig att det finns något som kallas för renoveringstapet, som kan användas under en vanlig tapet för att slippa spackla, eller som grund om man vill måla väggen.
De var inte farligt dyra heller, kanske att det kommer kosta ett par hundra mer om vi gör så här än om vi bara tapetserar med den billiga tapeten jag kollat lite på, men inte känner mig helt nöjd med.
 
Pratade även med mamma som tycker att jag bara ska köra på och göra som jag vill ha det men samtidigt så var hon lite tveksam till den här tapeten som man målar på. Den ska tydligen vara svår att få fast trots att den jag kollat på funkar på samma sätt som en Easy-up tapet. 
Hon visste någon som använt sig av något liknande förut men fått jävlas, men det var ju också ett par år sedan. 
Så har väl inte mycket positiv respons utifrån att gå efter och känner mig lite vemodig till mitt val, dessutom är det PMS/överkänsligvecka på gång vilket gör det ännu jobbigare att vara så pepp för att sedan inte få något positivt tillbaka.
Robert säger bara att det är jag som får bestämma, om det är för att han inte orkar bry sig eller för att han litar på mitt omdöme, tycke och smak vet jag inte. Men hoppas såklart på det sistnämnda. Det skulle kännas skönt att ha honom som stöd i mina planer eftersom han också bor här och ska dela rummet tillsammans med mig.
Bilden vi fick innan vi flyttade in där man ser tapeten som jag pratade om samt lite av gamla golvet. Gamla golvet var okej, målat i grått. Men de som bott här innan har spelat bandy inomhus så det var mycket färg som försvunnit. 
 
Nya golvet
 
Bild utifrån, är bara grundmålat än så länge men kommer målas i sommar.
 
Inspirationsbilder
Lampor från Clas Ohlson
 
 
Tavlor från Desenio
 
Gardiner IKEA
 
 

13 januari: Tjugondedag jul/Tjugondag Knut

Idag är det tjugondedag jul, eller tjugondag Knut som jag oftast säger. Den här dagen förknippar jag bara med en sak och det är att julgrejerna ska packas undan. Även om vissa börjar tidigare och andra senare. Själv så började jag redan igår. Tycker alltid att det känns som en lång tid mellan julafton och den här dagen och brukar vanligtvis vara spyless på juldekorationerna innan dess, men inte i år. Dagarna har gått så otroligt snabbt och det som bara känns som ett par dagar sedan nyår är imorgon hela två veckor! Har nästan svårt att förstå vart tiden tar vägen.
 
Men det är bara att gilla läget och imorgon fortsätter troligtvis nedpackningen av grejer. Gäller bara att hitta den försvunna kartongen med sakerna som var här innan julgrejerna åkte fram. Den är spårlöst borta!
Just nu är jag för trött för att ens tänka tanken på att leta efter den. Har legat i närmare två timmar och försökt få Casper att somna. Han var inte grinig eller sur utan surrig, glad, klättersugen och hade massa bus på g. Dessutom lade han sig bredvid mig och skrattade på ett sjukt läskigt sätt som fick mig att tänka på ett mer ondskefullt barn...
Nu blir det att ta det lugnt en stund innan jag själv ska krypa ner i snarkdosan så man orkar med morgondagens nedpackning av jul.
 
En sista fundering, är det bara jag som brukar säga "Tjugondag Knut, nu dansas julen ut"?
 
Har beslutsångest över om inte dessa ska få vara kvar ett tag till, så juliga är dem väl inte.
En annan sak som får vara kvar ett tag till är stjärnan i vardagsrummet, i alla fall tills jag införskaffat en fönsterlampa.
 
 Källa: Temadagar.se

12 januari: Marsipanens dag

idag är det marsipanens dag och det finns egentligen bara två saker som jag tänker på när det kommer till marsipan, det ena är marsipangrisar och det andra är marsipanlock till tårtor. Låt mig förklara.
Marsipangrisar kanske inte är så konstigt egentligen. Kan inte påstå att det är något som jag gjort ofta och äter de knappt heller, sist jag åt en marsipanfigur var nog våren 2008 efter att ha börjat praktisera på Konsum i Vännäsby och de skickade med mig en hela kasse(!) med marsipankycklingar hem.
Men mitt senaste minne av just marsipangrisar är för en herrans massa år sedan då jag, Daniel och några av våra kusinbarn träffades hos våran faster/deras mormor för att göra marsipangrisar/-figurer innan jul. Oftast brukade vi baka pepparkakor men just det året blev det marsipanfigurer. 
Hela eftermiddagen höll vi på med dessa och jag minns att vi använde såna där hårda, ätbara silverkulor som ögon.
Hade jag vetat vart mitt fotoalbum är i skrivande stund hade jag bjudit på en bild, kanske kan lägga in en senare i det här inlägget.
 
Marsipanlock då? Jo i november 2016 när Casper skulle döpas hade jag kollat massor med inspiration till tårtor på Google, Pinterest, Instagram, ja överallt! Bestämde mig genast för att göra en vit marsipantårta med blå text av sockerpasta som min mamma så snällt fixade till mig efter en tur till Umeå.
Minns att jag pratade med pappa innan jag skulle börja med tårtorna som "skrämde" upp mig genom att hela tiden säga hur svårt det var att lägga på marsipanlock, något jag aldrig tidigare gjort.
Var det svårt? Nä inte alls, att stansa ut bokstäver med sockerpasta var 10 resor värre! 
Bild på resultatet kan ni se här nedanför, men måste erkänna att min syster gjorde allt det som är blått. Vi kanske inte platsar på konditori men hallå, för att vara första gången tycker jag att det är helt okej.
Någon som däremot hade kunnat jobba på konditori är min pappa. Minns en sommar när min farbror fyllde år och pappa bestämde sig för att göra en tårta formad som MODOs logga med deras bokstäver/symboler i marsipan i olika färger. Även denna tårta ska det finnas bilder på någonstans, men dessa är troligtvis i pappas gömmor och inte mina.
 
Caspers vita marsipantårta med ljusblå sockerpasta
 
 Källa: Temadagar.se

Egentid

Casper må vara otroligt snäll och lugn, förutom idag då när han haft överskottsenergi (mest troligt efter att ha legat hemma och varit sjuk i en vecka), men trots det så är det så skönt att få lite egentid på kvällarna, även om det bara är en kortare stund. 
Idag har jag skrivit ikapp i Caspers dagbok, jepp gör en dagbok till lillkillen så att han får läsa om sina hyss, påhitt, vad han lärt sig eller gjort under dagen. Hur mycket han kommer att uppskatta det när han blir äldre återstår att se.
Om den här dagen kan jag tillägga att han, när vi följde med Robert till diabetessköterskan, lyckades starta ett patientlarm på toaletten efter att ha fått blöjan bytt. Fick inte av det förbannade larmet heller och tre(!) personer ur personalen kom bokstavligen springande genom korridoren!
Jaja, sådant man får räkna med när man har ett nyfiket barn och nyfikenhet ska man inte tala illa om har jag hört.
 
Men funderar ändå på att gå och lägga mig snart och lyssna på lite ljudbok eller pod. Trots att jag och Casper klivit upp 10-11 hela veckan, skäms nästan över att säga det, så känner jag mig redan nu slö.
Skyller på vädret. Var -23 grader när jag gick till mitt möte idag och nu är vi nere på -25.5. Så inget vidare promenadväder precis, även om jag tror att Casper tyckte att det var jobbigare att klä på sig alla kläder än att ligga inbäddad under en mysig filt i vagnen.
 
 
 

Mellis 13år! ♥

En morgon för 13 år sedan föds en av de varelser som varit med mig i halva(!) mitt liv! Den jag talar om är min katt Mellis! ♥
Det låter så klyschigt att skriva men jag minns dagen hon föddes.
Måndagen den 10e januari 2005 ringde min mamma mig på eftermiddagen för att berätta att Mindy tidigt på morgonen hade fått sina kattungar på hallmattan. Min kompis, som hade rymt hem till mamma kvällen innan, hade varit med och sett alltihopa. 
Jag minns hur sur jag blev på henne för att hon hade varit där då det hände. Vi (jag och min lillebror) hade suttit hela helgen hemma hos mamma och väntat och nu var det hon som fick vara med om det och inte vi. Dessutom gjorde det inte saken bättre när hon sa hur äckligt det var! Det fanns väl inget äckligt med att våran fina katt fått bebisar?!
 
I kullen fanns tre gula hanar och en grå hona, jag hade redan bestämt mig för att honan skulle bli min och pappa skulle få säga vad han ville. 
Hanarna döpte jag och min kompis till Cheese, Cream och Ztar. Honan döpte jag sedan till Mellis eftersom både jag och min bror älskade de där små yoghurtarna med godis i locket som hette just Mellis. 
 
Samma dag som vi skulle ta med oss Mellis hem till pappa så kom en kille och hans mamma för att titta på de andra kattungarna, men de förälskade sig snabbt i Mellis som var den enda honan. 
Var nära att jag där och då gav med mig och gav Mellis till den söta killen men stod på mig och ångrar mig inte ett dugg! Varför göra som en söt kille vill när man istället kan få en söt katt?
Mamma ifrågasatte också om jag inte ville ha en kattunge från Mirre istället. Mirre var min fina långhåriga katt som jag delade med mamma, hon skulle också få kattungar men det struntade jag i då jag blivit så förälskad i Mellis. 
 
Varför kan man undra. Hon var lite utav en fegis redan från liten. Precis som jag. Hon synstes knappt till när folk kom för att hälsa på men när det bara var i familjen hemma var hon alltid framme och var den gosigaste katten du kan tänka dig. 
Fick snabbt ett band till Mellis, som att hon vore den bästa vännen jag haft vilket var lite konstigt eftersom hon var en katt och jag människa. Skämdes lite för att jag satt hemma och pratade med min katt men kan inte förneka att jag fick svar. Som ni kanske nu inser så är Mellis en väldigt pratig katt och svarar nästan alltid om man säger något till henne. Lärde henne till och med att säga mamma!
Hade en väldigt jobbig period i tonåren och tiden på högstadiet var inte alls rolig. Men att komma hem till den här katten som genast mötte mig i dörren, som skulle upp och slicka mig i ansiktet som en hund, kurra mig i örat och jama välkomnande det underlättade de dagar som var jobbiga. 
Jag började kalla Mellis för "The light of my life". Tanken bakom det var att varför får hundar ha coola och betydelsefulla meningar efter sitt namn men inte katter.
 
Mellis har under flera år varit väldigt försiktig och tillbakadragen. Detta förändrades då vi flyttade till lägenheten vi bodde i innan vi flyttade till Åsele. Det var bara en tvåa så det fanns inte så många gömställen. Man kan tro att det kanske skulle ha gjort henne stressad men snarare tvärtom. Hon var alltid framme och gosade med våra gäster, nya som gamla, och speciellt om de bjöd på chips. 
Chips, tomater, champinjoner, majs och jordgubbar tillhör några av Mellis favoriter.
 
När Casper bara var någon vecka gammal hade vi min svärfar på besök. Mellis lyckades i samma veva som han var hos oss smita ut genom ett fönster. Han fick snabbt skulden av mig men insåg några veckor senare att det var fönstret som det var fel på, stängde man inte översta haken så blåste det lätt upp av minsta lilla vind. 
Våran kompis gick bort inte långt efter att Mellis försvann och fick så dåligt samvete av att jag var så ledsen över Mellis försvinnande samtidigt som han fått sätta livet till.
När det gått närmare 6 veckor sedan hon försvann minns jag hur jag låg på köksgolvet och frågade Robert om det var nu som det var dags att ge upp tanken på att hon skulle vara vid liv. Kanske det svarade han.
Minns inte om det var samma kväll eller kvällen efter som vi får ett telefonsamtal av Roberts arbetskamrat. Han hade sett två katter i samband med Mellis försvinnande som hängde runt hans hus, nu var det bara en kvar. En stackars liten grå krake som sov hela nätterna på hans altan. Vi for dit för att kolla trots att det kändes långsökt. Till och med mer långsökt än tipset om att hon skulle setts vid OK bara några dagar efter att hon försvunnit. Så långt skulle hon aldrig gå tänkte vi och Roberts arbetskamrat bodde ännu längre bort än så.
När vi kom till huset gick Robert dit först medan jag satt kvar i bilen med Casper. Han kom sedan och hämtade mig så att jag kunde avgöra om det var hon eller inte. Hon märkte oss aldrig när vi stod där, det var inte förrän jag sade hennes namn som hon kollade upp på mig, helt utmärglad, och snabbt ville upp till mig. Hon gjorde några ynkliga försök att kurra i mitt öra som hon alltid gör men var knappt så att hon orkade. 
Hon var smal som ett skellett och orkade inte ens hoppa upp på bänken där vi förvarade deras mat. Hon åt inte så mycket de första dagarna trots att hon var hungrig. 
 
Folk sade åt mig att hon garanterat rymt på grund av att vi nu hade en bebis i huset. Jag skyllde än på min svärfar eftersom Mellis alltid varit lite rädd för honom. 
Från och med dagen hon kommit hem igen var hon Casper vaktkatt, där han var var hon och detta pågick enda tills han själv började kunna ta sig fram.
 
Trodde inte att Mellis skulle ge sig på att smita efter det här, men för bara ett par veckor sedan var hon på rymmen igen. Hon tog sig inte längre än till altanen där hon genast satte sig utanför dörren och jamade. Enda gången jag varit glad över att det varit kallt och blåsigt ute!
 






 

7 januari: Temadagens dag

Första veckan på det nya året har gått och idag är det temadagens dag! Har kommit ikapp de dagar/inlägg som jag vill skriva om så får se hur länge det håller i sig. 
Ska försöka att skriva lite i förväg och sedan ställa in när jag vill att inläggen ska publiceras de gånger som jag vet att jag inte kommer att vara hemma. Visst, det hade säkert fungerat lika bra att skriva på Bloggappen men jag gillade aldrig riktigt den så tog bort den. 
Sedan kan jag ju inte förneka att jag är en person som hellre skriver på en dator än med telefonen, och det gäller inte bara blogginlägg utan även facebookstatusuppdateringar, mejl, meddelande på messenger etc etc. 
Inte för att jag på något vis är oteknisk utan för att jag skriver 100 gånger snabbare med ett tangentbord.
 
Än så länge har jag tyckt om att skriva de här temainläggen och har lärt mig en hel del. Säger alltid till Robert att man ska försöka lära sig något nytt varje dag så har de senaste veckorna försökt lära han några nya saker. Tänkte faktiskt ha det som inlägg, dagens lärdom, men det får bli nästa år om jag fortfarande känner för det. 
 
 
Temadagar.se

5-6 januari: Trettondagsafton & Trettondedag jul

Är trettondagsafton och trettondagen dagar som firas i Sverige idag eller är det bara våran familj som inte gör det? Den här dagen är riktigt obekant för mig och det enda som jag kopplar med den är att det alltid tycks visas filmer. 
Affärerna där jag bor slår i alla fall på stort med att den här helgen är en hel att mysa och har extrapriser på såväl chips och glass som värmeljus.
 
Söker man efter trettondagsafton på Wikipedia kommer det inte alls upp mycket information. Det står kort och gott så här: "Trettondagsafton infaller den 5 januari, dagen före Trettondedag jul, i det kristna julfirandet. Man firar Trettonhelgen till minne av den dagen då de vise männen kom till den nyfödde Jesus i Betlehem för att ge Jesus sina gåvor, vägledda av Betlehemsstjärnan."
 
Trettondagsafton är ju också en pjäs skriven av Shakespare som även blivit film. Inget jag sett men har hört talas om en del i samband med att jag läste Litteratur för ett par år sedan.
 
Om trettondedag jul skriver Wikipedia såhär: "Trettondedagen firas bland kristna till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, genom hans Kristi dop, genom hans första underverk (vinundret i Kana) och uppenbarelsen genom Betlehemsstjärnan för de tre vise männen."
 
Det står även lite kort om att trettondagen är den dag som avslutar julen på flera ställen I vissa länder kallas även dagen för den tolfte dagen, Twelfth day of christmas. Antar att det är därifrån som låtskrivaren till låten Twelve days of christmas hämtat sin inspiration.
I Norden däremot så avslutas julen oftast på tjugondedag jul/tjugondagknut då granen dansas ut.
 
Källor: 
Wikipedia - Trettondagsafton

Wikipedia - Trettondagsafton pjäs
Wikipedia - Trettondedag jul 
Temadagar.se
 
 

4 januari: Världshypnosdagen & Punktskriftens dag

Världshypnosdagen
Antar att ordet hypnos kan tolkas på flera olika sätt beroende på vem som hör ordet. Själv så ser jag en stor, upplyst scen framför mig. En man står på scenen, tar upp en frivillig/flera frivilliga från publiken, sätter dem i trans och får dem att göra konstiga saker. 
Pendlar och spiraler är också något som jag tolkar med hypnos, eller kanske ormen Kaa från Djungelboken. 
 
Vad skriver då Wikipedia om hypnos?
De beskriver det som "ett transartat tillstånd mellan vakenhet och sömn". Vilket är lite så jag själv har uppfattat det.
De skriver också att "Den hypnotiserade är inte drömmande eller sovande, utan mycket medveten, men medveten på ett annat sätt än vanligt."
 
Om hypnos är äkta eller inte går det nog att diskutera om i evigheters evigheter. Själv så vill jag gärna tro att det är sant, eftersom jag tycker att det är så häftigt. Men fram till att jag själv eller någon jag känner blivit det så är jag tvivlande.
 
Puntskriftens dag
På mellandagagarna besökte vi Avion i Umeå och när vi var på väg in i en av butikerna så upptäckte jag att de hade en mindre skylt med butiksnamnet just vid ingången. Skylten hade inte bara namnet i bokstäver utan även i punktskrift.
Kanske är detta något som funnits ett tag eller så är det något helt nytt. Min första tanke var i alla fall att det var på tiden! Samhället ska vara till för alla och även om det är svårt att anpassa precis allt utifrån ALLA människors behov så kan ibland de små sakerna göra mycket. 
 
Vad har jag för relation till punktskrift? Minns en gång, kanske var det i mellanstadiet, som en synskadad man besökt skolan. Är osäker på om jag var sjuk vid tillfället men alla fick i alla fall varsin lapp med alfabetet i punkskrift. I flera dagar vet jag att vi i klassen övade på att läsa punktskrift, men det var otroligt svårt!
Läste lite om punktskrift nu och det ser ännu svårare ut än jag mindes det! Speciellt med tanke på att siffrorna är en bokstav mellan A-J, fast då med ett specieltecken framför.
 
 
 
Källor:
Hypnos - Wikipedia
Punktskrift - Wikipedia

Temadagar.se
 
 

3 januari: J.R.R Tolkien Day

Med tanke på att vi har haft sjukstuga här i ett par dagar så ligger jag såklart redan efter med 3 januaris tema. 
Tanken är inte att skriva om alla dagarna, utan bara de som jag finner mest intressanta/roliga/annorlunda så hade lätt kunnat hoppa över den här dagen och gå vidare som om ingenting hade hänt, men det vill jag inte.
 
Den 3e var det alltså J.R.R Tolkiens dag, mest troligt för att det också var hans födelsedag. Han föddes alltså den 3 januari 1892 och dog sedan den 2 september 1973, 81 år gammal. Tyvärr fanns ingen magisk ring i hans ägo, för författare som Tolkien får vi inte många av.
Han utnämns ofta som den som grundade fantasygenren. för sedan hans böcker skrevs (Sagan om ringen-triologin och Bilbo (numera Hobbit) ) är det många som fått inspiration av hans karaktärer och världar. Både inom litteraturen men också inom spelindustrin. 
Han har gjort fler verk utöver dessa men de här är de mest kända. Flera verk har även fått sammanställas efter hans död då av sonen Christopher Tolkien. 
 
Det finns så otroligt mycket att läsa om Tolkien och bara i Sverige finns det ett antal Tolkiensällskap för den som är intresserad. Dessa sällskap utgår oftast från de mest populära och kända av tolkiens verk, d.v.s. Sagan om ringen och Bilbo.
 
Tänkte berätta lite hur Tolkien kom in i min värld, eller rättare sagt Sagan om ringen som jag idag är ett stort fan utav!
Det började med att min dåvarande granne, vän och klasskamrat Krille frågade mig om jag sett Sagan om ringen. Det hade jag inte.
Minns inte när det här kunde ha varit men filmen kan inte ha varit så gammal. Sade i alla fall åt honom att jag inte hade någon lust att se den heller, kallade den dessutom för skit, trots att jag knappt visste något om den.
Min favoritfilm för tillfället var Titanic, även om den då hade några år på nacken.
Flera år senare kom den här filmen (Sagan om ringen) in i vårat hem då pappa fått låna en del filmer av min farbror Sven. Min lillebror Daniel ville givetvis se den så så fick det bli. Vi satte oss därför på varsin stol med våra täcken och varm choklad framför datorn i pappas rum. Vi såg oftast film där eftersom pappa då kunde se tv medan i vardagsrummet.
Tanken var att ge filmen en chans, och jag blev fast direkt, och då inte bara på grund av förälskelsen till Elijah Wood! (tonåring som jag var).
 
De här filmerna blev snabbt mina favorieter och är än idag. Var faktisk så sen som i våras som jag och Robert såg alla filmerna, han hade också en negativ syn på dem tills vi såg dem. Han kanske inte är lika fast som jag men han fick erkänna tillslut att de inte alls var dåliga!
Vi såg de oklippta, de jag rekommenderar mest att se eftersom de ger svar till så många frågetecken som uppstår i de klippta filmerna. Visst, de är lite längre men det är så värt det i slutändan.
 
När det kommer till böckerna så äger jag både Bilbo och Sagan om ringen-triologin. Minns så väl när pappa köpte Sagan om ringen-triologin till mig på ICAs bokrea ett år. Han tyckte att de var dyra och det fick jag höra ett par dagar, men jag var gladare än någonsin.
Var nästan ännu gladare då jag för bara ett par år sedan hittade boken Bilbo på Second hand för bara 5 eller 10 kr. 
Bilbo är däremot den enda boken som jag lyckats ta mig igenom från pärm till pärm. Sagan om ringen har jag påbörjat två gånger. Första gången var när jag nyss fått böckerna av pappa, andra gången var medan jag var gravid med Casper. Då hade jag bestämt mig för att det var nu eller aldrig, för när Casper väl kommit skulle det inte finnas tid på ett par år framöver till att läsa dem. Men gravidillamående och enorm trötthet är ingen bra kombination när det kommer till att läsa dessa böcker. Men en dag har jag lovat mig att läsa alla, återstår bara att se när det kommer ske! Först kanske jag ska ta mig tid till att se alla Hobbitfilmerna, har än bara sett första!
 
 
Källor: 
Wikipedia - J.R.R Tolkien
Temadagar.se 
 
 
 

Sjukstuga hos oss

Ja detta året började kanske inte världsbäst. Som jag skrev i måndags så fick även Casper feber där på kvällen, men var lika pigg för det.
Även på tisdagen var han pigg trots att han vaknade med 39,6 i temp! Hade man själv legat på det så hade man inte orkat många knop.
Men hade problem med att få tempen att gå ner, både med flytande alvedon och suppar och på kvällen låg det på 40,2!
Han fick därför somna på soffan medan vi såg på film på kvällen och sedan när han vaknade och inte alls mådde så bra så ringde jag 1177. Förstår att han var slö med tanke på att klockan var 23.30 men och innan jag kommit fram (45 min väntetid) så var han mycket piggare och satt och pratade. De sade även att de rekommenderade att kolla upp med läkare om tempen legat på över 39 mer än två mätningar i rad trots febernedsättande.
Var i alla fall vaken och kollade till honom hela natten och så fick han sova på soffan. Var rädd att han skulle få feberkramp med tanke på att det var så högt och inte gick ner så mycket efter alvedon. Fick veta att ipren tar bättre men svårt när man inte har det hemma.
 
Igår morse och förmiddag var han jätteslö och dålig i magen. Ville inte leka alls utan bara ligga på soffan, sova och se tv. Blev lite mer fart på han efter att pappa varit förbi och efter några skedar glass var han mycket piggare.
Hade ringt och fixat telefontid med VC på morgonen så fick komma in klockan 15.00 ändå och kolla till han. Allt såg bra ut förutom att tempen var på 39,6 då vi var där. For sedan och köpte ipren och mer alvedonsuppar så att de kunde kombineras de gångerna febern var riktigt hög. Gav han en dos av varje när vi kom hem och sen fick han sova en stund på soffan. När han vaknade efter ett par timmar var det nere på 37.5 och han var otroligt pigg hela kvällen.
Lite hosta och heshet bara men inget märkvärdigt.
 
Sen inatt så vaknade han igen och var ledsen. Ingen feber men fick ändå somna med oss. Han vaknade sedan igen vid 04.00 och då lade jag han i sin egen säng eftersom det blir så varmt för han att sova mellan oss. Det gillades inte och han grät en bra stund innan han lade sig ner. Direkt när han somnade rosslade han som tusan i 5-10 min, svårt att säga på rak arm innan det slutade.
Imorse var han jättehes, lät som det var en klump i halsen (så som man själv kan känna då man är sjuk men blir sedan lättare då man suttit/stått upp ett tag). Han hostade några gånger och sen var det bra. 
Men hes har han varit hela dagen, inte lika hemskt som imorse. Hostar till gör han också ibland men inte samma hosta som han har då han sovit utan denna låter mer som torrhosta.
 
Nu på eftermiddagen somnade han på soffan bredvid mig, lika rossligt nästan direkt. Vaknade sedan till av att han började hosta och blev ledsen och satte sig upp och ropade på mig. Då var han också sådär jättehes men släppte nästan direkt. Han lade sig ner och somnade om igen och rossel rossel i 5-10 minuter och sen som vanligt.
 
Var i kontakt med 1177 igen men de trodde de berodde på vällingen som han äter innan han somnar, däremot så åt han inget nu innan han somnade men tror att det kanske beror på slem, han dregglar som tusan på dagarna, men tror att det kanske beror på tänder och inte förkylningen för han har haft så nån vecka eller två.
Men man känner sig så otroligt dum när man ringer om saker som det här. Det är så självklart men när man hör det där ljudet som låter som en gammal gräsklippare så vill man ändå dubbelkolla med en extra kunnig person för att förhindra att det kanske kan vara något allvarligt. 
Slutsatsen så här långt då? Höja huvudändan på hans säng, ligga intill han tills han somnat (han har sedan han var mycket liten alltid somnat ensam, inte kunnat somna om vi varit där inne eftersom han då vill veta allt vi gör och vara med oss istället), se till att han sätter upp sig när han vaknar/ om han vaknar på natten, ge mycket vatten att dricka (vilket är i princip det enda han vill ha).
 
 

1 januari: Nyårsdagen & Internationella pizzadagen

Nyårsdagen
Det har väl knappast undgått någon att det idag är 1a januari! Åren har sedan Casper blev till har passerat så fort, den 12 december förra året var det faktiskt 2 år sedan vi gjorde våran IVF! Det är sjuk då det hela känns som för bara ett par månader sedan!
Men åter till ämnet.
Igår var det nyårsafton och då blir det automatiskt nyårsdagen idag, på samma sätt som att dagen efter julafton kallas för juldagen, inga konstigheter. 
 
Tog mig ändå friheten att läsa lite på Wikipedia om nyårsdagen, finner de inte 100% tillförlitliga alla gånger så ni får ta det jag nu skriver med en nypa salt. 
Enligt Wikipedia så är den åttonde dagen efter Jesu födelse omskärelsefesten, alltså den dag som de judiska barnen får sitt namn och omskärs (säger man så?). 
 
För oss är nyårsdagen den första dagen på det nya året och firas vid tolvslaget den 31a december men det är inte alla länder som börjar året denna dag. 
Det finns återkommande "traditioner" denna dag. En sak är Ivanhoe som varje år på nyårsdagen sänds på tv, bara jag som inte sett den? 
Men det visas även nyårskonsert från Wien (vilket Casper gång på gång envisades med att ändra till medan vi kollade på annat) och backhoppning.
Ännu en tradition på nyårsdagen är:
 
Internationella pizzadagen
Som jag har förstått det så är den här dagen på året som vi trycker i oss mest pizza och kan tänka att inga andra är nöjdare än de som äger en pizzeria, om man nu inte bestämmer sig för att göra en egen hemma.
Kanske beror det på att pizza är den populäraste bakismaten och nog är det många som är/varit bakis under dagens gång?
Vi har aldrig varit några som festat på nyårsafton, inte ens då vi hade en del fester hemma. Men jag tycker att det känns så överskattad och framtvingat på något vis. Då är det mysigare att bara vara hemma, umgås, spela bingolotto och äta god mat, i alla fall om man slipper feber...
(Inser hur gammal jag lät med de orden!).
 
Hade ändå planer på att göra en hemmagjord pizza idag, pizzorna här är inget att hurra för och mår aldrig bra efter att ha ätit en heller. Men hade varit kul att testa göra lchf-pizza. 
Men det får sparas till en annan dag. Idag var jag för sliten, fortfarande lite feber, för att ens ge mig in på något sådant. Och tur var väl det för kan lova att det inte var många tuggor av maten som åkte ner idag. Allt smakar gräs!
 
 
Källa: Temadagar.se  & sv.wikipedia.org
 
 
 
 

Temainlägg?

Jag har en liten förkärlek till temainlägg, även om jag aldrig kom igång med de där 30 inläggen som jag skulle skriva i december, så började i redan i somras tänka ut temainlägg för i år och kom på en plan.
För er som inte vet så finns det en sida som heter Temadagar.se. Alla har vi väl hört talas om de nya dagarna, kladdkakans-, kanelbullens-, internationella pizzadagen etc etc. 
Jag hamnade på den här sidan av en slump för ett par år sedan och tyckte att den var intressant och rolig. I somras när jag satt och läste upp några för mig storebror så väcktes tanken om att kanske ha dessa som temainlägg på min blogg, endast för roligt. 
Tanken är att skriva lite om de dagar som jag tycker verkar roliga/mest intressanta och det kan handla om allt från egna berättelser till att jag kanske bakar något i lchf-stuk på den dagens tema, nu när vi kommer köra på det ett tag framöver.
Självklart kommer jag både att skriva ut och tagga Temadagar.se som källa för de dagarna jag skriver dessa inlägg. 
Så då är det väl bara att sätta igång då!
 
(Bilden kommer från temadagar.se)
 
 

Jul och nyår 2017

Det bästa med jul och nyår måste vara långledigheten, inte för mig då som alltid är "ledig" (arbetslös) utan för Robert. Så det jag menar är att det bästa är att få massor med tid med Robert.
Denna jul blev lite annorlunda, ett par dagar innan skrev jag världens mest kryptiska inlägg, enligt mig själv, och vad det handlade om var att Robert fått diabetes. 
 
Allt började egentligen den 15e då Roberts mamma kom hit för att spendera helgen här. Den 16e skulle vi iväg på firmafest till Skellefteå (däremot var det bara 3 stycken från jobbet + jag som for) och sova på hotell. Robert berättade då för sin mamma hur törstig och slö han varit i ett par veckor och att han druckit MASSOR med dricka. Den enda skillnaden jag har tänkt på är konsumerandet av Oboy, Robert är inte den som dricker mycket Oboy men veckorna innan jul drack han flera glas om dagen.
Hon har också diabetes så hon kollade hans blodsocker som var riktigt högt, morgonen efter likaså. Vi for ändå iväg på firmafesten, hotell tackar man inte nej till om man är småbarnsförälder även om vi klev upp tidigare där än hemma för att hinna med frukosten innan hemfärd (den var inget att hurra för dock).
När vi kom hem kollades blodsockret igen om fortfarande var högt och efter ett samtal till 1177 fick han en akuttid till vårdcentralen där de direkt gav honom en insulinspruta. 
Så på måndagen innan jul började det med läkarbesök och sjukskrivning i två veckor och ett snabbt införande av tabletter och spruta. Sprutorna tror de att han kommer bli av med relativt snabbt och sköter han sig så kommer nog även tabletterna försvinna i framtiden. Robert är inte grovt överviktig men de tycker ändå att 20 kg minskning är ett bra mål för att bli av med det, vilket kommer resultera i att han kommer väga 77 kg...
Men hur som helst, det har varit otroligt jobbigt så här i början och nu när julen är slut så är det lchf som gäller. Blev 3-rätters med det igår och det var inte fy skam, men sen beror det på hur strikt de vill att han ska köra på det.
 
Men nog om det tragiska och åter till jul och nyår. Torsdagen innan jul begav vi oss iväg till svärmor och julen firades sedan hos Roberts syter och hennes sambo (Caspers faddrar). Nästan hela dagen var Casper så otroligt mammig att jag knappt fick vända skallen åt ett annat håll förrän han började gråta. 
Det där höll sedan i sig resten av veckan (med några undantag) och var inte förrän igår som det började på att avta. 
Både vi och Casper har fått så mycket fina grejer, även om julen inte bara består av klappar men man är tacksam för allt man får och speciellt kläder till Casper som går åt i den här åldern.
 
Det blev även en del svängar till Umeå samt köp av en "ny" skoter och en skoterpulka som vi premiäråkte i torsdags. Casper har blivit skotertokig och älskar att åka i pulkan men somnar varje gång han åker den.
Lite tråkigt bara att jag inte kunde spendera en dag hos mamma, våran bil har jäklats och varje gång vi åkt någonstans så har vi fått låna en bil. Trodde inte ens att vi skulle ta oss hem med den i fredags. Som tur är så vet Robert vad felet är så är bara att laga och se glad ut men drygt när saker och ting inte fungerar som de ska.
 
Gårdagen var okej, hade sett fram emot att testa laga middagen samt umgås men vaknade och kände mig inte alls pigg. Hade sedan feber och frös som attan hela dagen lång och somnade på soffan innan tolvslaget.
Som tur är så har jag en underbar sambo som gjorde nästan all mat själv, vilket alltid blir perfektion då han ger sig in på att laga mat. Tråkigt bara att jag inte hade så stor aptit.
En kompis till oss var även och hälsade på och lyckades smöra in sig hos Casper, så mycket att han inte ens ville gå och lägga sig, även om han somnade på 3 röda så fort han lagt sig i sängen.
Men även om jag också somnade till så vaknade jag innan tolvslaget, skyndade mig att dra på mig vinterkläder och gick ut 2 minuter i 12 och såg ett par raketer, pussade Robert och sedan var det godnatt. Var så trött att jag somnade tvärsöver sängen när jag skulle krypa över på min sida men bestämde mig för att sträcka på mig först (bara jag som känner ett konstant behov av att sträcka på mig när jag har feber?). Hann inte ens sträcka på mig klart innan jag sov.
 
Så det blev kanske inte den bästa starten på det nya året och nu har även lille Casper blivit sjuk för första gången någonsin. Eller han har feber i alla fall, även om han nästan är piggare nu än vanligt, så får se vart det leder.
Men känner att det inte kan gå annat än uppåt nu efter den senaste tidens motgångar och jag hoppas att jag har rätt.