3 januari: J.R.R Tolkien Day

Med tanke på att vi har haft sjukstuga här i ett par dagar så ligger jag såklart redan efter med 3 januaris tema. 
Tanken är inte att skriva om alla dagarna, utan bara de som jag finner mest intressanta/roliga/annorlunda så hade lätt kunnat hoppa över den här dagen och gå vidare som om ingenting hade hänt, men det vill jag inte.
 
Den 3e var det alltså J.R.R Tolkiens dag, mest troligt för att det också var hans födelsedag. Han föddes alltså den 3 januari 1892 och dog sedan den 2 september 1973, 81 år gammal. Tyvärr fanns ingen magisk ring i hans ägo, för författare som Tolkien får vi inte många av.
Han utnämns ofta som den som grundade fantasygenren. för sedan hans böcker skrevs (Sagan om ringen-triologin och Bilbo (numera Hobbit) ) är det många som fått inspiration av hans karaktärer och världar. Både inom litteraturen men också inom spelindustrin. 
Han har gjort fler verk utöver dessa men de här är de mest kända. Flera verk har även fått sammanställas efter hans död då av sonen Christopher Tolkien. 
 
Det finns så otroligt mycket att läsa om Tolkien och bara i Sverige finns det ett antal Tolkiensällskap för den som är intresserad. Dessa sällskap utgår oftast från de mest populära och kända av tolkiens verk, d.v.s. Sagan om ringen och Bilbo.
 
Tänkte berätta lite hur Tolkien kom in i min värld, eller rättare sagt Sagan om ringen som jag idag är ett stort fan utav!
Det började med att min dåvarande granne, vän och klasskamrat Krille frågade mig om jag sett Sagan om ringen. Det hade jag inte.
Minns inte när det här kunde ha varit men filmen kan inte ha varit så gammal. Sade i alla fall åt honom att jag inte hade någon lust att se den heller, kallade den dessutom för skit, trots att jag knappt visste något om den.
Min favoritfilm för tillfället var Titanic, även om den då hade några år på nacken.
Flera år senare kom den här filmen (Sagan om ringen) in i vårat hem då pappa fått låna en del filmer av min farbror Sven. Min lillebror Daniel ville givetvis se den så så fick det bli. Vi satte oss därför på varsin stol med våra täcken och varm choklad framför datorn i pappas rum. Vi såg oftast film där eftersom pappa då kunde se tv medan i vardagsrummet.
Tanken var att ge filmen en chans, och jag blev fast direkt, och då inte bara på grund av förälskelsen till Elijah Wood! (tonåring som jag var).
 
De här filmerna blev snabbt mina favorieter och är än idag. Var faktisk så sen som i våras som jag och Robert såg alla filmerna, han hade också en negativ syn på dem tills vi såg dem. Han kanske inte är lika fast som jag men han fick erkänna tillslut att de inte alls var dåliga!
Vi såg de oklippta, de jag rekommenderar mest att se eftersom de ger svar till så många frågetecken som uppstår i de klippta filmerna. Visst, de är lite längre men det är så värt det i slutändan.
 
När det kommer till böckerna så äger jag både Bilbo och Sagan om ringen-triologin. Minns så väl när pappa köpte Sagan om ringen-triologin till mig på ICAs bokrea ett år. Han tyckte att de var dyra och det fick jag höra ett par dagar, men jag var gladare än någonsin.
Var nästan ännu gladare då jag för bara ett par år sedan hittade boken Bilbo på Second hand för bara 5 eller 10 kr. 
Bilbo är däremot den enda boken som jag lyckats ta mig igenom från pärm till pärm. Sagan om ringen har jag påbörjat två gånger. Första gången var när jag nyss fått böckerna av pappa, andra gången var medan jag var gravid med Casper. Då hade jag bestämt mig för att det var nu eller aldrig, för när Casper väl kommit skulle det inte finnas tid på ett par år framöver till att läsa dem. Men gravidillamående och enorm trötthet är ingen bra kombination när det kommer till att läsa dessa böcker. Men en dag har jag lovat mig att läsa alla, återstår bara att se när det kommer ske! Först kanske jag ska ta mig tid till att se alla Hobbitfilmerna, har än bara sett första!
 
 
Källor: 
Wikipedia - J.R.R Tolkien
Temadagar.se 
 
 
 

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0