Vegetarisk vecka?

Har många i min vänskapskrets och familj som är riktiga köttälskare, personer som inte kommer att förstå sig på mig i det här inlägget om de läser det. Personer som brukar klaga på mig när jag väljer att inte ha köttfärs i tacos eller när jag hellre äter couscous med stekta morötter till lunch än att äta rester med kött vi har hemma.
Nej jag är inte vegetarian, skrev alldeles nyss om våran middag idag som bestod av falukorv, men jag är inte heller den största köttälskaren av de alla.
Ofta får jag kött av min bästa vän B och jag är otroligt tacksam då vi alltid får fina råvaror som jag försöker tillaga med diverse recept men än så länge har jag bara lyckats riktigt bra någon enstaka gång, men man lär sig ju inget om man inte vågar testa och misslyckas. 
Kanske beror det på det att jag inte är världens köttälskare. Trots att jag har ätit kött så mört att det smälter i munnen, kött med smaker som inte går att beskriva lika mycket som jag ätit kött som varit segt, smakat absolut ingenting eller nästan smakat "avlopp". 
Tragiskt nog så är det oftare som jag ätit kötträtter som varit mindre goda än kötträtter som varit fantastiska.
 
Så med det sagt kanske jag kan gå vidare med mitt inlägg som det var tänkt. 
Jag funderar på att ha en vegetarisk vecka och det är inget jag har kommit på bara sådär utan det började redan när jag gick i högstadiet. Jag sa ofta till pappa att jag ville testa på att vara vegetarian i en månad men han var inte sugen på att laga två olika middagar då jag har en superkräsen lillebror som hatar det mesta i grönsaksväg och skulle vägra att röra maten om den var vegetarisk alla dagar i veckan.
Så det blev aldrig av.
Sedan blev jag tillsammans med Robert och vi flyttade ihop och till en början åt vi det vi hade hemma, det andra gav oss eller det som var billigt, blev därför mycket pasta och halvfabrikat de första åren.
Och visst har tankarna på en vegetarisk månad funnits där under dessa 10 år som nu har gått men de har ändå inte blivit av, mest nu för att jag inte varit så sugen på att laga två måltider då Robert som äter mycket, inte äter allt.
Men nu går jag i lite nya tankar och det är att minska ner månaden till en vecka, har hittat massa recept som jag vill testa som alla är vegetariska och varför inte ge det en chans under en vecka.
För vem säger att man måste äta kött bara för att det är det vi gjort i alla tider? Och att man sedan hjälper natur och miljö en liten bit om man väljer bort det ett tag är ju inte fy skam det heller
 
Med detta sagt så är det bestämt. Under 2017, förhoppningsvis snart, kommer jag att ha en vegetarisk vecka, kanske till och med längre, och innebär det att jag måste laga två maträtter får det vara så. Men jag tror nog att det finns mycket som Robert kan tycka om också.
Jag ser fram emot att testa nya recept och ja när Casper blir större kommer jag att ge han både kött- och vegetariskarätter, det sista jag vill är att han ska bli ett pannkaksbarn som äter det 5 av 7 dagar i veckan.
 

När man lyckas med middagen! :)

Glädjen är stor när man testar något nytt till middag och det blir supergott! Jag brukar sällan experimentera själv när jag lagar mat utan oftast går jag efter ett recept jag har hittat eller så tar jag inspiration av det men tar bort/lägger till något som jag tycker bättre om. Idag var en sådan dag då jag tog ett recept och gjorde om.
 
Hade ingen som helst aning tidigare idag vad jag skulle hitta på men såg då att de hade billig kokosmjölk och wokgrönsaker på ICA denna vecka, samt att jag visste att vi hade en falukorv i kylskåpet som antingen behövde tillagas eller försöka pressas in i frysen.
Slutade i alla fall att jag hittade ett recept på korvgryta där jag bytte ut matlagningsgrädde mot kokosmjölk (som jag aldrig tidigare använt, blev därför förvånad när det mesta var fast och inte alls flytande som jag trott).
Robert var tveksam till maten men han gillade det han också. 
 
Förutom gott var det väldigt enkelt att göra. Man tar bara en falukorv, receptet sa 600gr men jag tog hela på 800gr för att bli av med den, matlådorna som blev över går ju att frysa in, sedan så skär man det i små bitar och steker.
När man stekt korven lägger man det i en gryta och steker wokgrönsaker, tog en hel påse på 500 gram, och rör även ner det i grytan. Men innan jag gjorde det så blandade jag korven med 2-2.5 msk honungssenap (jag hatar senap annars men just denna som Robert fick förut är supergod i mat) och 2 msk sweet chili.
Efter att man blandat ihop korv, grönsaker, senap och sweet chili så är det bara att ha i kokosmjölken och värma upp. 
Till detta hade jag bulgur men det är säkert lika gott med ris eller pasta.
 
 

Vecka 3

Måndag:
Kan väl inte påstå att det hände så mycket på dagen, som det sällan gör här på måndagar. Minns den knappt så så rolig var den. 
Det enda som tål att nämnas är väl att jag under kvällen gav Casper ett bad i hans balja, oftast badar vi tillsammans i badkaret. Hur som så är det lättare sagt än gjort att bada denna lilla gosse nu då han har kommit på att det är kul att plaska! Så man får räkna med att en själv, badrumsgolvet och det som ligger på det på något sätt tycks vara blötare än den lilla killen som sitter i baljan :p
 
Tisdag: 
Blev en sväng till BVC med Casper för att kolla längd och vikt, han väger nu 8905 gram och är 69,4cm lång!!. Han var riktigt tjurig när vi skulle gå och somnade efter halva vägen så tog i att behöva väcka han när vi kom fram. Är ju inte ens 500 meter dit så han hann inte sova många minuter.
Sedan så somnade han såklart även på hemvägen och funderade på att låta honom sova i vagnen men då vaknade han till så tog in han.
På eftermiddagen märktes det att han inte fått sova ordentligt och i ett ex antal timmar så var han på surhumör deluxe! 
 
Onsdag:
Blev en lugn dag så passade på att göra hemmagjord pizza till middag, lyckades faktiskt riktigt bra men är ju kanske inte så svårt då man fuskar till det med färdig pizzadeg. Har testat att göra egen tidigare men ibland finns inte tiden till det.
Robert for och köpte en ytterdörr till stugan vi ska bygga i sommar, kommer bli superbra när den står färdig och klar. Hade följt med om det inte vore för att Casper tog en tupplur i vagnen just när han skulle fara och med tanke på humöret på tisdagen så var det bättre att låta honom sova.
 
Torsdag:
Dagen bestod av att städa och ta hand om Casper. Casper blev dessutom 5 månader i torsdags och jag börjar fundera vart all tid tar vägen egentligen. Annars tycker jag att 5 månader är en lång tid men de senaste 5 månaderna har försvunnit så otroligt snabbt!
 
 
Fredag:
Vaknade, matade Casper, duschade, och sen somnade jag om. Fick sedan skynda mig att fixa det sista och packa innan Robert kom hem.
Vi for sedan mot Storarmsjö. Blev en snabb tur till stugan på kvällen och sedan en sväng till Bjurholm för att tanka lite samt köpa godis.
Blev det en tidig kväll eftersom vi skulle upp tidigt på lördagen.
 
Lördag:
Efter att Casper ätit som en häst hela natten och hållt oss uppe så var vi inte så sugna på att kliva upp, men upp skulle vi. Vi skulle nämligen iväg och träffa lite folk för att köra skoter och grilla. Jag, som inte gillar att åka skoter hade sådan otrolig ångest över att Robert skulle köra som en tok men min underbaring var snäll mot mig.
Blev lite pimpling när vi kom fram dit vi skulle och jag var den enda som lyckades få en, blev en liten abborre men hade många hugg.
Var trött som bara den på kvällen och lade mig tidigt. Sov inte så bra eftersom Robert var iväg och var chaufför till några han känner, dessutom så väckte Casper mig stup i kvarten för ännu en natt med att äta som en hungrig varg..vet inte vad det är med ungen men de senaste nätterna har han ätit som om han aldrig sett mat tidigare. 
 
 
 
 
 
 
 
Söndag:
Robert klev upp före oss för att köra lite skoter. Jag stannade kvar så att han kunde köra i sin egen takt samt att jag hade så ont i kroppen efter att suttit och hållt i mig för glatta livet hela lördagen.
Casper var på bra humör de första timmarna när han var vaken men sedan var han lite tjurig i ett par timmar så fick gå runt och bära på honom, något som inte är roligt då man har otroligt ont i armar och rygg...
Robert fick sedan nå fel på skotern och det tog sedan hela dagen att få fram den ur skogen och in i släpet han fick låna med sig hem.
Däremot var vi ändå hemma före 21.00 så inte allt för dålig tid. Men kvällen/natten blev inte så rolig för mig ändå och inte på grund av Casper utan mer på kroppsliga problem.
 
 

En lugn stund i stormen

Stormar på rätt så bra utomhus just nu och är glad att jag får vara inne. Har precis diskat och sedan druckit ett glas oboy med grädde, har suktat efter det nu i ett par dagar så kände för att unna mig själv det.
Hade gått ner och fått diskningen klar tidigare om det inte vore för att Casper var så tjurig på att somna. Han tog en ganska lång tupplur tidigare ikväll så beror nog på det. Så det lilla jag har hunnit gjort nu får räcka för idag. Tänkte gå ner i tvättstugan också men det får vara.
Nu ska jag bara ladda telefonen en stund innan jag går och lägger mig tillsammans med mina killar.♥
 
 
 
 
 
 

2016

2016 var ett händelserikt år som innehöll både glädje och sorg, skratt och tårar, förväntan och oro. 
Vi blev föräldrar vilket är jättestort och det bästa som kan hända, trots att det tar en del av ens sömn både innan och efter barnet är fött. (Även om jag känner att jag har mer av den varan nu sen vi fick Casper,bara inte lika många timmar i rad).
Men trots vårat nytillskott så har vi förlorat nära och kära som alltid kommer att finnas med i våra hjärtan och minnen och alltid vara saknade.
 
Robert blev av med jobbet p.g.a att hans gamla jobb där han jobbat sedan 2008 gick i konkurs. Men han fick snabbt ett nytt vilket innebar att vårat liv tog en ny snabb vändning då vi behövde flytta 13 mil för att sedan hamna på orten jag växte upp. Ett ställe som jag aldrig gillat och för mig känns det som ett nederlag och som om jag har misslyckats. Men det blir bättre och bättre och Robert har ett bra jobb, betydligt bättre än det förra trots att det o princip är samma arbete.
 
Några andra glimtar från i år, som jag vet att jag redan nämnt men som tåls att nämnas igen är:
Daniel tog studenten och är väldigt glad att han orkade kämpa sig igenom det sista året trots att lärarna var nonchalanta p.g.a att utbildningen skulle läggas ner så fort de lämnat byggnaden!
Casper döptes och det var då det verkligen slog en att vi var föräldrar till denna lilla krabat.
Alla stunder i stugan, trots att de blev få, är alltid lika speciella!
Julen och veckan efter julafton var underbar och kände mig otroligt bortskämd när vi kom hem sedan. Allt tack vare min underbara svärmor. Lite tråkigt bara att mamma var så sjuk så vi hann inte träffas lika mycket som jag hade velat.
Och ja Robert, alla stunder med dig guppandes i båten är också några av de bästa från 2016 trots att jag inte varit så engagerad alla gånger. Är bara inte lika tokig i fiske som du är.
 
Jag har många roliga dagar, kvällar och hela helger som jag har spenderat med vänner och familj och det är dessa stunder som jag kommer att se tillbaka på när jag tänker på året 2016!
 
 
 
 

Semlor överallt!

Som med julen som kommer tidigare och tidigare varje år så kommer även fettisdagen tidigare och tidigare. Eller kanske inte själva dagen utan försäljningen av semlor som redan har börjat trots att fettisdagen inte är förrän den 28 februari.
Så ja Facebook har redan börjat fyllas med bilder på semlor, både vanliga och mufflor (muffinssemla) som det blev så mycket skriverier om. Och  för mig som försöker snåla lite med onödiga inköp men absolut älskar semlor är det en plåga med alla bilder! xD
Och ännu värre är det sedan jag missade att köpa saffranssemla till jul, för det är ju om möjligt godare än än vanlig semla, i alla  fall om den är färsk!
 
Det återstår därför att se hur länge jag kan klara mig ifrån frestelsen av att köpa en men om jag känner mig själv rätt så inte så länge, blev nog bara en eller två förra året också om jag inte minns helt fel + att jag mådde skit nästa hela första kvartalet så måste ta igen mig efter det också :p
 
 

Till Casper

Jag älskar en kille som drar mig i håret.
Jag älskar en kille som ännu inte pratar mitt språk.
Jag älskar en kille som är svår att förstå sig på.
Jag älskar en kille som både kräks och kissar på mig.
Jag älskar en kille som skriker i mitt öra på natten.
Men
Jag älskar också en kille med stora blå ögon.
En kille med ett leende som får mtit hjärta ett smälta.
En kille med ett skratt som smittar.
En kille som ibland lägger sitt huvud på min bröstkorg och somnar.
En kille som gör mina dagar betydelsefulla.
Jag älskar en kille som är min! ♥
 
 
 

Kallt som tusan!

Början på denna långhelg var allt annat än härlig då det var under -30 grader här! Ibland funderar jag på om jag bor på rätt sida jordklotet såna här dagar då det är så kallt ute!
Såna dagar är jag även glad att Robert har körkort och kan fara och handla om det är något vi behöver så att man slipper ta ut Casper. Inte ens hundarna, speciellt Nova, var särskilt förtjusta i att vistas utomhus. Räknade på att vi var ute mindre än 2 minuter, tog längre tid för mig att ta på mig alla ytterkläder än vad det tog att gå ut...
Det jävliga också med att det är kallt ute är att det blir så fruktansvärt kallt inne, tur då att vi har kaminen i vardagsrummet så att vi kan elda!
Sedan måste jag också säga att det är tur att jag fått ett varmblodigt barn, något som han ärvt efter Robert som visst sov som bäst i vagnen då det var -20 ute men ändå var varm när han kom in. För ibland, ja okej ofta, inbillar jag mig att Casper fryser då vi går ut eller då han ligger inne då jag själv fryser som tusan men ta på han så lite som ett extra plagg resulterar oftast i värmeutslag. Så ja, han har mindre kläder än vad jag läst mig till att bebisar brukar ha men nej, han fryser inte av det då jag 9/10 gånger har en varm och svettig bebis...
 
Men som sagt så fryser jag då istället, hela tiden! Inte roligt att vara frusen heller och inte  kul alla gånger att sova med extra tjockt täcke, flanellpyjamas och tjocksockar och ändå tycka att det är kallt medan grabbarna bredvid mig sover utan täcke/filt och är varma...
 
Fast om jag ska se det positiva i det hela, vilket jag borde försöka göra lite oftare, så är det ju inte någon som försöker tvinga ut en och med någon så mer jag Robert, utan man kan sitta hemma och titta på film och serier utan att någon tycker att man är tråkig som inte vill gå ut. Sedan är det ju faktiskt mysigt med en liten sprakande brasa i kaminen också.
 
 
 
 
 
 
 

24. Julminnen

Jag minns när man var liten och det kändes som att julen var något man väntade på hela året. Det var så spännande, speciellt under de sista dagarna. Man fick se julkalendern på morgonen på fritids och hade man tur hade man även fått spelet så att man kunde öppna en ny lucka där varje dag och spela på datorn. Så vi satt alla med varsitt papper och skrev upp koden i slutet av programmet.
Sedan kom äntligen julen och man fick alla efterlängtade paket.
Men jag minns en jul som till en början inte var lika rolig. Vi skulle fira tillsammans med min bror, hans sambo, hennes dotter och jag tror att de hade fått sitt gemensamma barn då med.
Jag hade fått tre paket av pappa som jag skulle ta med mig, eller rättare sagt var det två som skulle med eftersom jag redan hade öppnat ett under morgonen. Paketgalen som man var när man var 6-7år gammal så ville jag ha fler men visste också att jag hade mer hos mamma.
Men när middagen sedan var avklarad och paketen skulle öppnas så blev jag jätteledsen. Det gick rätt fort för mig att öppna de få paketen jag hade medan min brors sambos dotter var rätt duktig på att skryta om sin hög, vid varje paket hon öppnade dessutom tills den stora högen var slut.
Det slutade i alla fall med att min snälla pappa körde mig till mamma så att jag fick öppna resten.
 
Tur att man inte är lika paketgalen idag utan kan ta vara på det julen verkligen handlar om, i alla fall om man frågar mig, och det är att umgås med nära och kära, och inte att glömma, äta den goda julmaten.
 
Så till ett lite nyare julminne då. Förra årets julafton kanske?
Vaknade på morgonen av att jag fick en armbåge rakt på näsan. Blev sedan lite småtjafs med Robert, stress hem till mamma för att äta julgröt och sedan iväg till Storarmsjö.
Där var allt tipptopp men sedan när vi skulle hem lyckades Robert på något sätt spreja ner hela mitt ansikte med spolarvätska när jag skulle sätta mig i bilen...
Men kvällen vände snabbt då jag tog ett graviditetstest när jag kom hem som visade sig vara positivt! Visste att chansen ändå var större än alla tidigare test jag tagit eftersom vi nu gjort en IVF (däremot hade jag inte testdag förrän den 28e men kunde inte vänta längre. Ångrar att jag inte kollade på morgonen och överraskade alla, men ville inte förstöra hela dagen om det skulle vara negativt.)
Samtidigt som jag tog testet så började jag blöda näsblod och när jag skulle berätta för Robert att det var positivt så bad han mig vänta eftersom han höll på knyta ihop nå pimpelspö då han skulle ut och pimpla dagen efter.
Inte direkt så jag hade planerat i huvudet att det skulle gå till.
Vi for sedan till mamma för att berätta eftersom hon visste att vi gjort IVF och sedan hinner vi bara komma hem innan vi upptäcker att Nova ätit upp hela aladdinasken vi fått i julklapp av min bror, oöppnad var den dessutom.
Men som tur var klarade sig hunden med stålmagen sig igenom detta också! Även om hon var lite orolig och ville dricka mycket vatten under natten...
 
 
 
 
 
 
 

23. December

December är alltid en månad som har gått långsamt om man frågar mig för det är så mycket förväntan och att sedan räkna ner dagarna till julafton gör inte att det går snabbare.
Nuförtiden så är det kanske inte lika mycket förväntningar som när man var liten utan det man ser fram emot som vuxen, eller i alla fall så gör jag det, är julmaten och såklart sällskapet.
I år såg jag även fram emot att få komma bort ett par dagar, ett par dagar som lyckades bli en hel vecka i Storarmsjö.
Så julen var jättetrevlig och hade inte mamma varit så sjuk så hade jag/vi spenderat mer tid där också. Hon har troligtvis haft influensa och har dessutom haft fullt upp med att fixa allt inför julen nästan helt själv eftersom min bror fick sitt 7e barn bara några dagar innan jul, ett barn som föddes 17 veckor för tidigt.
Så nu har jag 18 syskonbarn och Casper har lika många kusiner såklart. Håller tummar och tår att allt ska fortsätta gå bra för den lilla tjejen men än så länge verkar hon vara en pigg krabat.
Nyår skulle spenderas med vänner men istället blev det att vi for hem och ska jag vara ärlig så är jag glad för det efter en vecka hemifrån så var det faktiskt skönt att komma hem och umgås bara vi tre. Så ett mycket lugnt nyår tillsammans med min lilla familj. Caspers första dessutom.
 
 
 
 
 

22. Mysiga stunder

 
Tända ljus
Jag har alltid varit en person som älskar levande ljus och det är därför det är så mysigt att vara i stugan där man på kvällarna är beroende av att ha ljusen tända  för att kunna se något, om man inte har elverket i gång då vill säga.
 
Film & Tv
Jag är en person som i perioder tittar mycket på tv och så har det alltid varit, en av anledningarna till att jag kan så många av replikerna till lejonkungen utantill...
Skulle inte förvåna mig om Casper blir likadan.
Men att ha filmkväll tillsammans med personer som man gillar och så nått gott att äta är något av det bästa jag vet.
 
Bio
Ja bio är väl kanske lite som det jag skrev ovan. Men däremot så har jag och Robert bara varit på bio en gång tillsammans och tror att jag bara varit på bio 3 gånger de senaste 10åren.
Än har vi presentkort på SF men däremot så har vi nu 14 mil till närmsta SF-biograf till skillnad från de 3 mil vi hade då vi fick dem :/
 
Äta ute
När vi bodde i Vännäs brukade vi ibland unna oss att fara och äta någonstans i stan. Blev ofta på ställen med buffé.
Nu blir det sällan vi äter ute, blir knappt pizza längre då ingen av pizzeriorna i Åsele är speciellt bra. Pizza blir det men om det är gott är en helt annan sak.
 
Grilla
Ja jag gillar kanske inte att äta grillat alla dagar i veckan men att sitta vid en eld och prata strunt med de personer som betyder mest är ändå mysigt
 
Göra ingenting
Kan det verkligen vara mysigt att göra ingenting? Ja det är enligt mig det bästa. Att bara ligga i stugan och lyssna på regnet är lika mysigt som att ligga hemma i sängen och kramas med Robert och Casper. 
Att bara vara utan att behöva tänka på en massa måsten.
 
 
 
 

Alltid lika seg

Såklart har jag inte ens hunnit skriva klart alla inläggen till min så kallade julkalender. Alltid lika seg, men till mitt försvar så måste jag säga att vi faktiskt var bortresta över jul och inte kom hem förrän i fredags och sedan dess har jag gjort annat.
Egentligen kanske jag borde skita i det men då det bara är några få kvar så tänkte jag att jag lika gärna kan skriva dem också.