Caspers dop ♥

I lördags så hade vi dop för Casper i Johanneskyrkan i Vännäs. Allt gick jättebra trots att jag var nervös innan. Casper hade lite hicka från början och var lite ledsen på slutet, speciellt när han skulle få vatten över huvudet. Men det gick ju bra ändå.
Han fick dessutom en massa fina  presenter (även om han sov sig igenom hela presentöppningen) och vi fick umgås med släkt och vänner ♥
Tackar alla åter igen för att ni kom och för allt ni gav till Casper. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foton av Evelina Näslund
 
 
 
 

Rätt så händelselös vecka

Det har inte hänt mycket denna vecka och idag är egentligen första gången jag lämnat huset för att göra mer än att rasta hundar. Vi var nämligen och grattade Lea (pappas särbo) som fyller år idag. 
Hon bjöd på smörgåstårta och sedan satt vi och tittade på tv en stund med dem innan vi begav oss hemåt.
Sedan vi kom hem har jag bara grejat på lite här, som hela veckan.
 
Har tänkt i princip varje dag att jag och Casper ska ta en promenad till pappa men vädret har varit skit och jag har varit frusen varenda dag så då har jag inte känt för att gå ut i snöoväder och blåst. Och när det varit någorlunda lungt och jag känt mig peppad har Casper antingen sovit eller kräkt ner sig och efter klädbyte har jag inte varit lika peppad.
Så länge jag inte har något jag verkligen måste göra så tycker jag inte att det är lönt att stånka med barnvagnen i snö och halka, även om det inte är något fel på motion. Men då sitter jag mycket hellre och myser med min älskade lillbebis här hemma framför mumintrollen som han gillar så mycket.
 
Men även om just denna vecka kanske varit rätt så händelselös så kommer helgen bli allt annat än tråkig. Skriver mer om det efter att den tagit slut, d.v.s. på måndag så att jag har något att göra när nästa vecka startar ;)
 
Jag o Casper tidigare i veckan efter att jag badat honom och han somnade på mig ♥
 
 
 
 

Det vackraste för mig

 
 
Jag ser dig när du sover
så lätta andetag.
Vill ligga här bredvid dig
när natten blir till dag.

Du ligger tätt intill mig
din hud är mjuk och varm.
Jag känner sådan lycka
att ha dig i min famn.

I morgon när du vaknar
då vill jag se dig le,
förväntansfullt mot världen
och allt vad den kan ge.

Vill skydda dig mot ondska
och finnas där för dig.
Att stötta dig i livet
är ett löfte ifrån mig.

Men forstsätt nu att sova
och ligga brevid mig
För ännu råder natten
och jag vakar över dig

(Dikten kommer från dopguiden.se och är skriven av Lisa Glans)

 

 


Världsprematurdagen

Idag är det världsprematurdagen och för er som inte vet så är prematur ett för tidigt fött barn. Jag själv är född för tidigt, i vecka 32, och föddes med ett katastrofsnitt. De hade så bråttom att få ut mig att mamma inte ens hann bli helt sövd innan de skar så hon kände snittet!
Efter förlossningen så fick jag föras akut med helikopter från Lycksele till Umeå och Barn 4 där jag fick stanna ett tag.
 
Men trots att jag föddes för tidigt så var jag inte jätteliten. Skulle tydligen varit rätt så stor om jag fötts den dagen det var beräknat. Men vägde trots allt kring 2,2kg. Läkaren hade till och med frågat vad ett stort barn gjorde bland alla små, då de flesta som låg där vägde betydligt mindre än mig.
Min äldsta bror är även han född i vecka 32 men han var mindre och fick använda dockkläder den första tiden i livet. Idag finns det säkert ett annat utval för prematura men då, 1968, fick man ta det som fanns. Vet inte hur stort utbudet var när jag föddes 1991 men det var säkert lite lättare att hitta sådant som passade.
Har även ett syskonbarn som föddes för tre år sedan men då 3 månader för tidigt och nu hittar jag inte igen hans exakta längd och vikt, var så jobbigt att scrolla så långt tillbaka i tiden på Facebook, men har för mig att han i alla fall vägde mindre än 1kg.
Har sett lite bilder på hur han såg ut när han föddes i alla fall och måste säga att det är otroligt hur bra vården har blivit ändå. Att en sådan liten människa kan överleva trots att man är så underutvecklad är fantastiskt! 
 
Och dagen till ära måste jag ge en stor eloge till alla er som jobbar på de här avdelningarna med alla dessa för tidigt födda barn. Antar att det inte är lätt alla gånger och att det inte bara finns solskenshistorier om väldigt små barn som sedan växt upp och blivit stora.
Ni gör ett fantastiskt jobb!
 
 

Fortfarande inga kläder

Har fortfarande inget att ha på mig på dopet. Robert har det lätt han som bara behöver dra på sig sin nya kostym och skojrta medan en själv egentlgen bara har en klänning som passar och den är svart och det var den jag hade på begravningen för ett par veckor sedan.
Äger dessutom ingen finare blus, eller tröja heller.
 
Var även och kollade på klädaffären här men hittade inget inom min prisklass. Det billigaste jag hittade var en blus för 299kr men då tror jag inte att det kommer vara något som jag kommer använda så mycket mer än en gång och dessutom vet  jag inte heller om det var min absoluta favorit. Känns som onödigt att köpa det då.
Sedan så var jag även in till mamma igår då vi var i Vännäs och testade lite av hennes kläder. Hittade en turkos, stickad klänning som kan funka, men som hade varit snyggare med ett midjebälte till och det har varken jag eller hon liggandes hemma.
 
En tredje och sista plan är att kolla på H&M en sista gång fredagen innan dopet, beroende på om Robert ska tvärköra in eller inte. Men det jobbiga är att de har så många butiker utspridda över hela Umeå och alla med olika utbud, hade ett h-vete då jag skulle köpa gravidkläder att ha på bröllopet i somras. Och det andra problemet är att man inte tycks kunna se online vad som finns tillgängligt i varje butik, som man kan göra med de flesta andra butiker. 
Får kolla någon annan affär om inte annat men är på H&M som jag har hittat en del olika som jag är intresserad av.
Så har mejlat och frågat om det går att kolla upp på något sätt.
Visst hade jag kunnat beställa online men vill gärna testa innan och det är inte ens säkert det hinner komma fram i tid, dessutom ska man ha råd att hämta ut det och eftersom jag vill testa en del olika plagg och stilar så kostar det en del och hämta ut.
 
GAH! Blir lite småtokig och hade jag varit gäst hade jag brytt mig mindre men nu ska jag stå där framme och bli fotad så vill gärna vara fin.
 
 
 

Årets önskelista!

Får man ha en önskelista på julklappar när man är 25år fyllda och nybliven mamma? Ja det tycker jag. Så här kommer min önskelista för julen 2016!
 
1. Böcker
 
 
Fråga mig inte när jag ska få tid och ork till att sätta mig och läsa en bok igen, trots att det är mitt största intresse. Tänkte hela tiden att jag skulle mysa ner mig i sängen och läsa när jag var gravid men var verkligen trött 24/7 så under de månaderna läste jag bara en bok.
Men trots att tiden kanske inte räcker till till just läsning i skrivande stund så hindrar det inte mig från att önska mig böcker.
I år är det två böcker som toppar min önskelista och det är de här två. Jul med Bob av James Bowen, de andra två är mina absoluta favoriter och längtar oerhört efter filmen, och Ibland mår jag inte så bra skriven utav Youtubern Therese Lindgren som är en av mina favoriter!. Trodde aldrig att jag skulle fastna för en Youtuber som gör sminktutorials men det gjorde jag och det är jag glad över för Therese gör videos om så mycket mer än bara smink. Man blir glad av henne och trots att många följare anser att hon pratar en aning för mycket om sin psykiska ohälsa så kändes hennes videor som en tröst för mig då jag själv var sjukskriven för depression.
 
2.  Helt onödiga men praktiska skärare
 
 
Det märks att man börjar bli gammal och tråkig när man önskar sig något så konstigt som en avokado- och äggskärare. Avokadoskäraren är den av dessa två som toppar listan för att jag ÄLSKAR avokado, har till och med skrivet ett helt inlägg om det förut, men äggskäraren är en sak jag önskar mig bara för att våran nyligen gått sönder  och vill därför ha en ny. Äter kanske inte mycket ägg, inte som Robert, men vill ha en ändå och en dubbel denna gång som dessutom kan göra klyftor.
Så varför inte bara köpa en själv? Hittar tametusan inte en sån någonstans! Köpte en till pappa för 100 år sedan och nu finns de knappt att få tag i. Men önskar jag mig en kanske någon annan hittar en sådan till och köper den
 
Två helt onödiga prylar, en kniv funkar lika bra. Men ibland får man väl önska sig saker som underlättar i köket också?
 
3. Kapselmaskin och kapslar
 
 
Det här är också en konstig sak att ha med på önskelistan, i alla fall för att vara jag. Dels för att jag inte under några som helst omständigheter dricker kaffe och dels för att jag redan har en kapselmaskin fast en dolce gusto,
Så varför är då denna med på listan? Jo för att pappa har en tassimo och de sorter med chai latte jag testat från denna maskin är så otroligt mycket bättre och godare än blasket jag lyckats få till med min. Den gamla duger gott och väl att ha i husvagnen men hemma vill jag ha något godare att dricka på kalla höst- och vinterkvällar.
En helt onödig sak till kanske men jag hade blivit glad, och struntar fullständigt i om den är köpt begagnad på blocket!
 
4. Polaroidkamera, instax mini
 
 
För några år sedan, eller rättare sagt över 10år sedan, så hade pappa handlat en sak på radioaffären här på orten som han sedan var tvungen att returnera. Han fick då ett tillgodokvitto att handla andra saker för och sade då åt mig att jag och Daniel skulle få välja. Jag blev genast intresserad av en polaroidkamera som de haft inne ett tag och det var mycket nära att jag fick en också men pappa tyckte att det var onödigt eftersom vi hade en digitalkamera hemma.
Så istället blev det ett par dyrare hörlurar till Daniel, som jag valde att han skulle få men som jag sedan lånade och råkade kvadda på nå sätt. Men det är en annan historia.
Har i alla fall sedan den dagen önskat mig en polaroidkamera och speciellt nu då jag fotar så mycket, hellre än bra tyvärr!
Men trots min okunskap inom fotografering är denna ändå med på listan och polaroidbilder har fortfarande sin charm om man frågar mig.
 
5. Presentkort
 
 Presentkort är sådant som någon/några oftast brukar ge mig under juletider och måste säga att jag älskar det!
När Daniel är en sådan som alltid önskat sig pengar under hela våran uppväxt så är jag en sådan som önskar sig presentkort!
Dels för att jag inte ska handla upp pengarna på vardagliga grejer och mat, om jag nu får pengar, men också för att det ger mig tillåtelse att "skämma bort" mig själv genom att kanske använda det till en ny tröja, en bok eller vad det nu är presentkortet är på och slippa få dåligt samvete!
Har alltid varit så att jag mått dåligt då jag handlat saker som är till bara mig trots att jag älskar att komma hem med kassarna efter en stadstur eller öppna ett paket som kommer med posten. 
Men är, och kommer nog alltid vara, en person som helltre ger grejer till andra än köper till mig själv.
 
Detta var en kort önskelista på saker som jag önskar mig just nu. Inga speciella saker (om man bortser från kameran då) men lite smått och gott som jag skulle vilja ha.
Jag känner även att jag måste skriva att detta inte är saker jag känner att jag MÅSTE få utan bara saker jag önskar jag hade. Får jag en eller två av dessa eller rentutav ingen alls ja då sörjer jag inte för det. Är glad för allt jag redan har, men vem vet det kan ju komma en person som vill köpa något till mig och vill veta vad jag önskar mig.
 

Dopsamtal

Idag var vi en sväng till Vännäs för dopsamtal och måste säga att jag nu är superpeppad på att ha dop! Prästen är dessutom hur trevlig och jordnära som helst och även en barndomskompis till Roberts mamma. 
Jag har en sådan bra känsla angående det här dopet så nu är det bara att räkna dagarna tills dess att det ska bli av.
Efter samtalet var vi och åt på perrongen och saknar verkligen de tiderna då jag for och åt spontanlunch med Robert då och då. Nu har han bara 30 minuters lunch och dessutom är det en bit extra att köra + att vi har Casper som ska följa med vilket gör det hela lite omständigare.
Vi har varit och ätit lunch en gång tillsammans sedan vi flyttade hit men det blev nästan lite för stressigt.
Men äta lunch var inte det enda vi hann med idag utan vi var även och hälsade på ett par kompisar och sedan blev det en tur till Storarmsjö och en snabb middag i Bjurholm innan vi begav oss hemåt.
 
Så nu är även den här dagen förbi. Casper sover redan, han som annars brukar somna vid 23.00. Men han har varit trött hela dagen, mest troligt efter gårdagens vaccinering. Han har varit lite orolig och gnällt inatt och även varit varm så han har nog haft lite feber. Men inget gråt utan han ville bara ha lite extra mat och närhet för att bli nöjd.
Ibland så tänker jag på hur lyckligt lottade vi är som faktiskt har en bebis som endast vaknar en gång/natt, 9/10 gånger i alla fall, och som oftast är glad (så länge man inte är seg med maten).
Så att förlossningen var komplicerad och att ett par dagar efter var lite jobbiga är sådant man kan ta nu när vi har det så bra. Men nu kanske jag jinxade allt och får ett jättegnälligt barn framöver :p
 
En nyvaken Casper på väg till mormor efter lunchen ♥
 

Första vaccinationen

Idag fick Casper sina första vaccinationssprutor och det gillade han inte alls. Började med att han somnade på vägen dit, som vanligt trots att det bara tar ett par minuter att gå. Men trots det var han både glad och lugn när vi skulle väga och mäta, till och med när hon skulle mäta huvudet.  Så nu väger han 6770 gram och är 63,5 cm lång!
Men sedan kom de eländiga sprutorna, en i varje ben och när det var klart ville han inte ens titta på sköterskorna, han ville inte ens ligga på bordet där när jag skulle ta på honom byxorna.
 
Sedan gick jag en sväng till ICA för att handla lite till middagen, ska försöka mig på att göra pannkaka idag men efter mammas recept den här gången då det inte alls smakade bra efter receptet i min gamla hemkunskapsbok.
Även under ICA-besöket och under hemfärden så passade Casper på att sova och har nu sovit nästan hela tiden sedan vi kom hem för ca två timmar sedan.  Blev några tårar just när vi kom hem men efter att ha bäddat in han ordentligt blev han lugn och gnyr bara till ibland när han känner sig lite ensam då räcker det med att visa att man är här för att han ska somna om.
 
Får se om han kommer få någon feber ikväll, de nämnde inget om det men vet att vissa kan få det. Håller tummarna för att han slipper. Öm i benen lär han nog vara men tur det går över.
Som tur är har jag inte så många måsten ikväll utan blir att mysa med min lilla familj istället :)
 
 
 

Helgens bravader

Har haft en riktigt trevlig helg i helgen.
 
I fredags blev det en snabb sväng till folkets hus för att se om de hade något intressant på utförsäljningen där. Hann inte kolla allt då Robert hade bråttom som vanligt men en ny pyjamas och tröja till Casper blev det i alla fall.
Hade sedan ont som bara den i ryggen och magen ett par timmar efter att vi kom hem. Kändes nästan som jag skulle föda ett till barn men som tur var gick det över senare på kvällen.
 
Sedan blev det lördag och vi började dagen med att göra oss i ordning för att sedan lämna både Casper och hundar hos pappa och efter det möta upp Roberts arbetskamrater på Kronan. Vi åt lite lunch och begav oss sedan till Lycksele för att spendera natten på hotellet där. Vi bjöds på god mat och fick även se Småstadsliv - klart sämsta showen (den heter så) och kan inte minnas när jag skrattade så mycket senast. 
Trodde däremot att jag skulle missa slutet eftersom jag fick magsmärtor igen och trodde att jag skulle behöva lägga mig ner men stannade till slutet och är glad för det.
Efteråt blev det att vila på rummet och när det sedan började släppa med smärtan så var det Roberts tur att få ont i magen. Så det blev ingen nattklubb för oss utan istället stannade vi på rummet och såg film. Eller jag i alla fall, Robert somnade nästan på en gång.
 
Igår väckte Robert mig före 7 för att han trodde att frukosten redan hade börjat serveras...så vi var nog först av de från hans jobb i alla fall att äta. Men vi fick i alla fall äta i lugn och ro då vi inte skulle hem förrän 10.
När vi sedan ätit var det bara att räkna minuter tills dess att vi skulle  få fara. Det var första gången utan Casper så länge och saknade honom nå fruktansvärt trots att jag haft jättetrevligt!
Dessutom var det ju fars dag igår, om nu någon missat det, och Roberts första :) Känns fortfarande konstigt att kalla oss föräldrar trots att Casper blir 3 månader på lördag!
Firade pappa med blommor och Robert fick en tavla och en t-shirt. 
Kvällen avslutades sedan med att se Suicide Squad och äta chips med dipp. 
En mycket lyckad helg må jag säga och nästa gång man får fara och hitta på något roligt blir väl på Roberts födelsedag i januari.
 
 
 
 
 
 
 
 

Snart dop

Nu är det bara 16 dagar kvar tills vi ska ha dop för våran älskade Casper. Blir att ha det i Vännäs så att majoriteten av de inbjudna har lättare att komma. Och de som bor en bit ifrån har långt oavsett om vi haft det här eller där.
Än vet jag inte hur många som kommer att komma men har skickat sammanlagt 32 inbjudningskort och räknat på att det är strax över 80 personer men att kanske 20 av dessa inte kommer komma. Så får se om alla får plats för rummet för fikat rymmer bara 50 personer men antar att det är räknat på 50 vuxna och hälften av alla dessa är barn. Men det går nog att lösa på något sätt.
 
Tanken från början var att ha det i Bjurholm men efter att vi bokat kyrka så hittade vi aldrig någonstans att fika efteråt då det var fullbokat där. Vi hittade egentligen bara ett ställe och det var en gammal skola ca en mil ifrån men då skulle det troligtvis kosta runt 1000 kr att hyra plus att vi bara fick vara där ett par timmar eftersom de skulle ha middag där på kvällen. Så det kändes inte värt det.
 
Fick även hem dopklänningen för ett par veckor sedan och jag ber till gudarna att Casper inte växer ur den då han skjuter i höjd som en raket. Men den är från 0-6 månader så bara att hålla tummarna. 
Förutom detta så är jag nervös över att han ska vara på jättedåligt humör (även fast detta händer otroligt sällan) eller att han kommer kräkas ner hela sig själv och dopklänningen när vi väl står där framme.
Men det går nog bra.
 
En tråkig sak är att inte alla mina syskon kan komma. Har aldrig träffat alla mina syskon samtidigt, det dåliga med att ha sju stycken som bor utspritt i landet. 
Men vem vet det kanske kommer en dag för detta också. Får tvinga alla till mitt bröllop den dagen jag gifter mig. Obligatorisk inbjudan till dem!
 
 
 

Vad jag skulle vilja just nu

Just nu vill jag inget hellre än att komma åt de låsta alkoverna vi har för att sedan kunna göra klart här hemma. I 6 månader har vi bott här och trots att vi blev lovade i alla fall en av dessa, den närmast vårat sovrum, innan Casper föddes så har inte mycket hänt.
Tanken var att göra alkoven närmast sovrummet till Caspers rum där vi kunde ha skötbordet samt alla hans leksaker och den andra alkoven som sitter ihop med gästrummet skulle vara pysselrum/kontor. 
Men istället så har vi trängt ihop två sängar, skötbordet och ett skrivbord i gästrummet, samt en del kartonger som inte kan packas upp förrän vi har tillgång till allt.
 
Det kliar verkligen i fingrarna på mig att få göra klart detta och känna sig som hemma på riktigt. Att få se Caspers tavlor och lampa på vägggen istället för att de ska ligga i kartonger i vardags-/matrummet.
Sedan att få göra ett riktigt fint gästrum så att vi kan ta emot besök och att de ska känna sig som hemma när de kommer och hälsar på!
Önskar nästan att vi hade obegränsat med pengar just nu så att vi kunde köpa det här huset och sedan göra precis som vi ville med det. Inte för att jag vill bo här för evigt utan mer för att få den ordning som jag vill ha och kunna göra vad man själv vill utan att bry sig om att det tillhör någon annan, en person som vi dessutom inte ens har träffat!
 
 

Kolla julklappar

Egentligen borde jag sova för känner mig rätt så trött men tror att det blir att sitta upp ett par minuter till och kolla lite julklappar, om jag inte tar det imorgon istället. 
Har alltid tyckt att det varit jobbigt men julklappar för har aldrig haft någon egentlig ekonomi och har väl egentligen inte det nu heller. 
Har en sådan stor familj att det är svårt att köpa till alla, har ju trots allt 7 syskon, 17 syskonbarn, ett eget barn och så mina föräldrar. Förutom dessa så har jag en handfull vänner som även de förtjänar en julklapp eller två. 
Men är jobbigast med syskobarnen och kan ju inte ge en utan att få känslan av att jag borde ge något till alla trots att jag har en del idéer på julklappar till ett par stycken.
Nåja får väl se hur jag gör med den saken. Mamma säger hela tiden att jag ska tänka på mig själv, vad hon nu menar med det.
 
Men även om jag haft en massa pengar undanstoppade för just julklappar till alla dessa personer så hade jag aldrig vetat vad alla hade velat ha. De är så många med olika personligheter och intressen och de flesta av dessa personer spenderar jag inte tillräckligt med tid med för att veta vad de önskar sig. 
Vet inte ens vad jag ska köpa till Robert i år och han är endå den personen som jag känner bäst av alla.
En julklapp till Casper är då klar från mig och Robert, en sak han visserligen inte kommer kunna använda de närmsta åren men som är lite rolig ändå. Det är fiskdrag med mumin på och det komiska med detta är att vi köpte dessa för ungefär en månad sedan, alltså långt innan han ens sett dessa på tv och fattat tycke för dem, vilket jag skrev om i förra inlägget.
Sedan har jag en liten sak till Daniel men ska fixa något mer till honom samt att jag har ett hum om vad jag ska köpa till en annan person, om nu inte personen i fråga hinner fixa detta själv då den pratar om en sådan sak ibland.
 
 
 
 
 
 
 

Han växer och växer

Idag stod en tur till BVC på schemat och var otroligt nyfiken på hur mycket Casper växt de senaste två veckorna. Får ju komma dit varje vecka om jag vill men tycker att varannan räcker gott och väl.
Även denna gång hade han växt på sig rejält, hela 585 gram tyngre och 1,5 cm längre har han blivit. Så nu väger han 6265 gram och är 62,1 cm lång. 
Fråga mig inte vart han fått denna längd ifrån för kan inte påstå att varken jag eller Robert är speciellt långa, däremot så har jag syskon som är långa så kanske kommer det från min släkt ändå.
 
Förutom att han växer så det knakar så har han blivit förtjust i att titta på mumintrollen. Jag trodde att det inte spelade någon roll vad spädbarn tittade på, utan att det enda som krävdes för att fånga deras uppmärksamhet var att det rörde på sig och lät lite, men inte när det gäller Casper. 
Kände mig lite less på mumintrollen igår och testade därför att byta till något annat men möttes då av skrik och gråt tills dess att jag startade det igen och då sken han upp som en liten solstråle och log med hela ansiktet.
 
Och när jag ändå är inne på det här med skratt så har han nu även börjat skatta med ljud. Jag tycker att det är lite tidigt, speciellt efter att ha läst att detta vanligtvis sker runt 4 månaders ålder. 
Det har bara hänt ett par gånger hittills men det är hur gulligt som helst och det är svårt att inte bli glad själv då man både ser och hör honom skratta. ♥