Världsprematurdagen

Idag är det världsprematurdagen och för er som inte vet så är prematur ett för tidigt fött barn. Jag själv är född för tidigt, i vecka 32, och föddes med ett katastrofsnitt. De hade så bråttom att få ut mig att mamma inte ens hann bli helt sövd innan de skar så hon kände snittet!
Efter förlossningen så fick jag föras akut med helikopter från Lycksele till Umeå och Barn 4 där jag fick stanna ett tag.
 
Men trots att jag föddes för tidigt så var jag inte jätteliten. Skulle tydligen varit rätt så stor om jag fötts den dagen det var beräknat. Men vägde trots allt kring 2,2kg. Läkaren hade till och med frågat vad ett stort barn gjorde bland alla små, då de flesta som låg där vägde betydligt mindre än mig.
Min äldsta bror är även han född i vecka 32 men han var mindre och fick använda dockkläder den första tiden i livet. Idag finns det säkert ett annat utval för prematura men då, 1968, fick man ta det som fanns. Vet inte hur stort utbudet var när jag föddes 1991 men det var säkert lite lättare att hitta sådant som passade.
Har även ett syskonbarn som föddes för tre år sedan men då 3 månader för tidigt och nu hittar jag inte igen hans exakta längd och vikt, var så jobbigt att scrolla så långt tillbaka i tiden på Facebook, men har för mig att han i alla fall vägde mindre än 1kg.
Har sett lite bilder på hur han såg ut när han föddes i alla fall och måste säga att det är otroligt hur bra vården har blivit ändå. Att en sådan liten människa kan överleva trots att man är så underutvecklad är fantastiskt! 
 
Och dagen till ära måste jag ge en stor eloge till alla er som jobbar på de här avdelningarna med alla dessa för tidigt födda barn. Antar att det inte är lätt alla gånger och att det inte bara finns solskenshistorier om väldigt små barn som sedan växt upp och blivit stora.
Ni gör ett fantastiskt jobb!
 
 

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0