7 februari: Tankens dag

Vet att jag lovade mig själv att blicka framåt och inte gå tillbaka till dagar som redan har varit men kände lite för att skriva om tankens dag i alla fall eftersom jag, genom KBTn, har/har haft otroligt stort fokus på tankar.
För bara ett par veckor sedan så dök det upp lite tankeövningar på KBTn, den första handlade om att under 5 minuter stänga av sina tankar, kan meddela att det inte går. För även om du försöker tänka att allt omkring dig bara är svart och försöker fokusera till fullo på det så tänker du ändå.
Andra övningen handlade om att INTE tänka på älgar. Det låter kanske enkelt men måste säga att det är svårare än man kan tro. Du får inte tänka på ordet älg, inte se bilder på älgar och inte heller tänka att du inte får tänka på älgar.
 
Våra tankar behövs för att vi ska kunna överleva men samtidigt kan de ställa till det för oss. Ibland kommer det tankar som du inte alls vill ha och som sedan följs av impulser från hjärnan. 
Det kan tillexempel vara att du ska gå och handla, du måste handla för att du har slut på diverse saker. Plötsligt dyker en tanke upp som stoppar dig från att gå. Det kanske kan vara så enkelt att du inte orkar säga hej till personen i kassan och då väljer du istället att lyssna på impulsen att stanna hemma. 
Hjärnan vill verkligen inte utsättas oss för något som vi tycker är jobbigt, även om sakerna i sig inte behöver vara jobbiga alls. 
 
Det är alltså svårt att styra över vilka tankar som kommer att dyka upp men det finns knep för att få bukt med de obehagliga tankarna när de kommer. 
Ett sätt kan vara att avsätta en tid varje dag till att ta tag i dem här tankarna, lite oros/grubbeltid. Då får man oroa sig hur mycket som helst under kanske 15 minuter. När tiden är slut så får det inte oroas något mer förrän nästa dag samma tid. Alla tankar som kommer upp däremellan sparas till den här tiden.
Det här fungerar inte för mig. Jag har inte sådana rutiner att jag redan i förväg kan säga en tid som passar varje dag. 
Men som tur är så finns det fler sätt.
En annan sak är att ifrågasätta tankarna. Om  du helt plötsligt börjar tänka att en släkting eller vän snart kommer att dö, trots att personen är fullt frisk och inte alls utsatt för någon fara, så kan du helt enkelt ifrågasätta dina tankar.
Kanske tänker du så för att personen sa att den hade lite ont i armen idag, och kanske såg du direkt efter det ett program där de tog upp symtomen för hjärtinfarkt. Hjärnan slår nu ihop dessa två och skapar denna orostanke.
 
Men tankar är inte bara negativa och okontrollerbara, även om det kanske låter så på mig. Att kunna tänka, fantisera och drömma är ju trots allt något utav det bästa som finns
 
 
 
 Källor: 
Temadagar.se

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0