Det är skrämmande!

 
De senaste veckorna har verkligen präglats av inbrott i den lilla kommunen som jag bor i och det väcker en del olustiga känslor som är svåra att skaka av sig. Egentligen borde jag inte vara förvånad över att detta sker, då det var samma sak förra året, men då trodde jag att det berodde på att kommunen vägrade ha igång gatubelysningen nattetid och på så sätt gav inbrottstjuvarna fri tillgång till att gömma sig i mörkret. 
Men samtidigt så sker en stor del av förberedelsen till inbrott inte på natten utan på dagarna när folk är och jobbar. Folk har sett bilar som de aldrig tidigare sett köra in på den egna tomten eller en närliggande tomt, de kör sakta och spanar upp mot husen för att kartlägga om personen är hemma den aktuella tiden eller inte. Många gånger har boende i villor runt omkring hittat sina saker på helt nya ställen, både på själva tomten men även på altanen. Och denna förflyttning av grejer har många gånger skett när personen varit borta över dagen, eller bara varit borta en stund. 
Detta ger mig kalla kårar och jag frågar mig själv ifall jag, eller Robert, ens skulle märka om någon var och flyttade omkring något på vår tomt med tanke på att vi är så bra på att göra detta själva. 
 
De inbrott som sedan har skett tycks ha begåtts nattetid. Sedan är det inte alltid vid avlägsna hus som detta sker utan även hus som ligger mitt i bostadsområden med andra hus tätt intill. Och om jag inte minns fel så har det ibland varit inbrott  hos folk som legat hemma och sovit. Vilket även det är något som skrämmer mig ofantligt mycket! Bara tanken på att någon rotar runt i och tar ens ägodelar är en sak men att de gör det när man är hemma och sover och borde känna sig trygg är något helt annat. Nu är jag väldigt tacksam över att ha hundar som reagerar på minsta lilla ljud utifrån, men även de kan sova nattetid och kanske inte lägger märke till allt som försiggår. 
 
Sedan kanske man kan fråga sig om inte polisen gör något? Sanningen är att vi inte har några stationerade poliser i samhället utan får dela med närliggande kommuner. Kommuner som ligger flera mil bort. Detta innebär att de inte alltid kan komma för att kolla de platser där ett inbrott har begåtts, i alla fall inte direkt, och av samma anledning så kanske de inte heller kan komma vid ett pågående inbrott om de redan är någon annanstans på uppdrag. Jag klandrar inte polisen, de är underbemannade så det skriker om det och jag förstår att de måste prioritera. 
Men sedan så önskar även jag, som många andra, att man kunnat hyra in poliser som patrullerar här under denna tid på året. Men det kostar pengar och pengar ska sparas.
 
Kanske kan man tycka att medierna borde ta tag i och upplysa om att detta sker, så att man kanske på så sätt kan "skrämma" iväg inbrottstjuvarna. Men då ska man förutsätta att medierna vet att detta pågår. Att någon har tagit kontakt med dem. 
Det fanns dock en chans att nämna den återkommande "höstinbrottsvågen", som det så fint kallas här i samhället, redan förra året när det stod i tidningen om gatubelysningen. Men det skulle av kommunen vara att smutskasta sig själva och istället för att erkänna att inbrotten ökade under tiden som de hade gatubelysningen avstängd så sade de istället att skälet till att de startade belysningen igen var för att en person ramlat i en mindre grop som inte syntes i mörkret samt att invånarna saknade att gå ut och gå på kvällen eller tidigt på morgonen när det ännu var mörkt. Det nämndes inget om den medborgarenkät som utfördes både online och på papper tillsammans med polisen. En enkät där jag vet att många fyllde i att de kände sig osäkra på grund av den släckta gatubelysningen och de ökade inbrotten som knappast dök upp som ett sammanträffande av det. 
 
Men nu är gatubelysningen igång igen, hela nätterna, vilket jag och garanterat många fler är glada över. Men inbrotten fortsätter att ske under hösten. Så kanske skrämmer inte gatubelysningens sken alla inbrottstjuvar. 
Däremot så tror jag att det kan göras mer. Och inte bara av myndigheterna utan även av oss som invånare. Däremot så behöver vi alla varandra för att klara av det. 
Jag har sett en del inlägg som handlar om att ha laddade vapen hemma, både med salt och bly, för att kunna skydda det egna hemmet när ingen annan gör det. Att detta bara är svammel stämmer nog många gånger men alltid finns det någon som tar sig själv på orden och därmed själv råkar i klistret efter att ha skjutit en person som olovligen kommit in på tomten. Vi är ju trots allt inte USA och har därmed inga rättigheter att skjuta vilt omkring oss, trots att det är på vår egen tomt. 
Att ha nattvandrare skulle kanske vara ett alternativ, det är svårt att göra inbrott med en grupp människor som patrullerar omkring. Men även om alla i kommunen vill kunna känna sig säkra och slippa inbrott så är det svårt att hitta några frivilliga som gör detta utan att få betalt för besväret. Kanske kan man ta oss arbetslösa med aktivitetsstöd, förutsatt att vi får ha vår aktivitet nattetid och ändå ha våra barn på dagis dagen efter. Vilket inte är en självklarhet. 
Eller kanske borde kommunen samla ihop invånarna för att höra deras åsikter om allt som händer och kanske tillsammans komma på en lösning på problemet. 
 
Om inte annat så får vi göra som vi alltid har gjort, vänta på vintern. För när snön kommer och lägger sig som ett täcke över marken så tycks de flesta inbrottstjuvar bege sig långt härifrån. Tillsammans med det stöldgods som de redan har lyckats sno till sig. Våra ibland ovärderliga ägodelar som vi aldrig får se igen. Jag kommer aldrig att glömma det samtal som jag hörde med en man som för bara några veckor sedan staplade in på biblioteket där jag nu har praktik. Han hade för andra gången på bara några par år haft inbrott och tillvägagångssättet var detsamma. Denna gången hade även en förlovningsring som tillhört hans pappa blivit stulen. En ring som betydde mycket för mannen och som han troligtvis inte kommer att få se igen. 
Visst, det är alltid tragiskt när saker blir stulna men det tar hårdare när personliga ägodelar med stort affektionsvärde försvinner. Saker som var värda mer än pengar och som i den här mannens fall tillhört en person som kanske inte längre är i livet. 
 
Inbrotten kommer nog aldrig att sluta helt men det måste finnas något som vi kan göra för att begränsa dess framfart? 

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0