Tillåt mig att få gnälla lite

Jag vet att de som sköter våra vägar med att ploga och skrapa gör så gott de kan, speciellt när de får jobba under dåliga förhållanden. Och sedan är det ju rätt så uppenbart att man inte kan vara på flera ställen samtidigt om man bara är en person som gör jobbet. 
Men om man inte är på något ställe alls eller ens bryr sig om någon av vägarna, får man gnälla då?
För det är lite så det är i den här kommunen. Läste lite insändare från VK för att se vad andra tycker och många håller med. Sedan kan man undra om de som inte gör det är släkt/nära bekanta med de som "utför arbetet". 
"Ploga själva om ni ska gnälla", ja hade jag kunnat så hade jag nästan gjort det för det här är under all kritik. 
 
Men hur är vägarna då? Jo förra helgen hade vi marknad i kommunen och på söndagen när vi gick för att äta lunch på pizzerian så fick vi, bokstavligt talat, gå som bambi på hal is allihopa. Det var hemskt! Nu har jag rätt så uselt balanssinne och har haft hela livet men när det inte bara var jag som åkte omkring och inte ens tog mig framåt på vissa ställen så kanske men förstår hur dåligt det var.
Vi tänkte i alla fall att det var rätt så tidigt på dagen, ca 11.00, och att det kanske var många som druckit kvällen innan och därmed väntade en stund innan de begav sig ut för att sanda eller skrapa. Men inte på hela dagen var det någon ute och fixade vägen. 
På kvällen däremot vid 20.55 så kom de för att fixa till utanför oss, trodde jag. De körde i alla fall fram och tillbaka och gjorde, ja någonting. Men på måndagen så var vägen lika hal och dålig som dagen innan och man såg inte skymten av varken sand eller skrapning. Så man kan ju fråga sig vad de ens gjorde när de var ute och körde fram och tillbaka. 
 
Tisdag - torsdag så har Robert sedan skjutsat mig fram och åter till förskolan för att lämna och hämta Casper. Mest för att jag haft så mycket att göra i veckan och att det sparat mycket tid med skjuts, men också för att det inte har varit läge alls att gå. 
Ena vägen som vi brukar ta, som dessutom är en väg som många barn går efter på morgonen, var som en krater och har varit så hela veckan. På torsdagen fick vi därför ta en omväg för att komma fram eftersom det inte kändes bra för bilen att köra på den vägen något mer. 
Läser sedan på VK igen att det är en person som däremot tycker att vägen där är okej, men att det är bedrövligt att barnen ska behöva gå på vägen eftersom trottoaren inte är framskottad. 
Återigen, vägen är inte okej! Den är långt ifrån okej!
 
Har sedan pratat om detta varje dag med förskolepersonalen och den ena tjejen sa sedan i torsdags att det är konstigt att det inte görs något mer eftersom det varken går att ta sig fram till fots på många vägar, och knappt ens går att köra med bilen. Hon var till och med orolig över att förstöra något på bilen genom att köra på de dåliga vägarna. 
 
Idag är det lördag och jag sitter och kollar ut på vägen utanför oss, en väg som fortfarande är urusel men ändå börjar bli bättre. Inte tack vare kommunen eller andra som tagit på sig att underhålla vägarna utan på grund av att det är plusgrader ute och då mycket av snön och isen börjat på att tina bort. 
Men märk mina ord nu att jag sa bättre och inte helt bra. För medan jag sitter och läser om hur bra plogning vi har i kommunen, av vissa insändare till VK, så ser jag även en äldre kvinna gå förbi. Hon går i myrsteg fram och halkar till flera gånger. Hon sick-sackar sig fram precis som jag såg en yngre tjej göra igår.
Hade allt varit så bra som det påstås så hade ingen ens behövt gå mitt i vägen från första början och sedan inte behövt sick-sacka som att de druckit några drinkar för mycket. 
 
Undrar bara hur långt det ska gå. Och vad det sitter i? Är det som med gatubelysningen? Att det görs ett test för att se hur lång tid man kan vara utan belysning på kvällar och nätter för att se hur mycket pengar som sparas? 
Här säger sedan kommunen att de valde att starta belysningen igen efter att en person ramlat ner i en mindre grop som inte gick att se på grund av mörkret. Däremot så uteslöt de att berätta om alla inbrott som varit under hösten. I flera bostadsområden också. Men det är ju klart. Har man ett helt samhälle som är nedsläckt så är det inte heller svårt att göra inbrott, varken i hus eller på tomter. 
Så sedan ett par veckor tillbaka så har vi belysning på kvällarna igen. Efter att den varit borta i ett par år. Och det känns faktiskt mycket tryggare.
Frågan är bara om den startades för att polisen som gjorde en enkät tillsammans med kommunen, en enkät där majoriteten påpekade hur otryggt samhället kändes på grund av gatubelysningen, nu var tillbaka på plats för att hålla föreläsning om polisyrket. 
Något som inte heller sades i artikeln om gatubelysningen var att en privatperson betalt all belysning över bron in till samhället. För inte ens det kunde kommunen prioritera. 
Och visst, släck ner i samhället om ni vill. Men att släcka ner över bron, där många gick när det var flyktingboende på andra sidan eller går nu för att värdshuset är öppet på helgerna, det anser jag vara livsfara.
Är rätt säker på att vi haft mer än en påkörningsolycka om lamporna fortsatt vara nedsläckta.
 
Men vart vill jag komma då med allt? 
Jag förstår att det inte kan vara lätt att besluta vart kommunens resurser ska gå, speciellt om budgeten är liten. Men samtidigt så tycker jag att man ska prioritera de som bor i samhället på ett smartare sätt. 
Och med det sagt så är det kanske inte smart att släcka ner gatubelysningen för att "spara pengar" när det sedan sker både olyckor och inbrott på grund av det. 
På samma sätt är det kanske inte så smart att "strunta i" plogning, sandning och skrapning. Börjar starkt fundera på om det ska hända någon allvarlig olycka innan kommunen får sig en aha-upplevelse om det här också.
 
Vill också påpeka lite kort att jag inte skyller på de som utför arbetet egentligen, utan på kommunen som inte tycks prioritera. Men samtidigt så kan man tycka att när ni väl är ute, säkert i uppdrag av kommunen, så kan ni ju göra det som ska göras istället för att åka fram och tillbaka utan att något händer.
Slutligen så vill jag även svara en av insändarna på VK med att säga, nej vi som klagar bor inte i skogen utan mitt i samhället! Och tror du inte på det som skrivs så får du ta en promenad kvareret bortanför ICA och Coop för att se själv hur det verkligen är.
 
Nä nu ska jag ta en promenad med hundar och barnvagn. Önska mig lycka till!

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0