Julen kommer tidigare och tidigare för varje år

Det kan väl knappast bara vara jag som känner att julen kommer tidigare och tidigare för varje år?
Nu menar jag inte själva högtiden utan att man börjar förbereda sig tidigare och tidigare. 
Förra året när vi var till Stockholm i slutet av Oktober/början på November så var vi på Brisak och där hade de redan full julförsäljning, men då kunde jag förstå det eftersom det bor mer folk där och många som handlar och då kanske man vill vara ute i förväg med shopping av juldekorationer istället för att trängas i sista minuten.
Men samtidigt tyckte jag att de var ute lite väl tidigt när de på konsum här började sälja julmust 1 oktober i år. Missförstå mig inte nu för jag ÄLSKAR julmust men att börja redan 2.5 månad innan jul med det känns som att det skulle få en att bli less redan innan julen är här på riktigt.
Sedan var inte ICA sen med att haka på trenden och ca en vecka senare möttes man av nybakade lussebullar, staplar med pepparkakor i alla dess former, saffransbullar och pepparkaksmuffins direkt när man klev in i butiken och då hade vi inte ens kommit igenom halva oktober ännu. Vi hade ju inte ens hunnit ställa om till vintertid!
Nu är även alla dekorationer, tomtar och julgodis uppackat vid kassorna. 
 
Visst, börjar man i mitten eller kanske så långt som i början på november så är det väl en sak men i början på oktober känns lite väl överdrivet.
Nu låter jag väldigt gnällig men detta är något jag funderat på ett tag nu och självklart förstår jag att detta är affärernas sätt att tjäna lite extra på den högtid som vi gillar allra mest. Dessutom är ju inte Sverige det enda landet med att vara tidiga med julgodis/julbakverk och dekorationer då jag sett lite videoklipp på Youtube från USA där man fått se att även de har gjort jul redan, men sedan brukar de ju även vara lite mer extrema än vad vi brukar vara när det kommer till att fira jul. Eller egentligen är de väl extrema vid alla högtider...
 
Ja återigen får jag väl be om ursäkt för mitt gnäll men jag tycker att julen ska vara något som man längtar till in i det sista. Det kanske är detta med att stressa fram julen som fått mig att börja se mindre och mindre fram emot den för varje år.
Det är inte längre: "Titta de har tagit fram pepparkakorna och tomtarna, nu är julen nära". Nä det är mer: "Jaha då har de tagit fram pepparkakorna och tomtarna, det måste ju betyda att vi snart har 2-3 månader kvar till julafton."
 
Men om jag nu ska se det positiva med detta, så att det inte bara blir negativt, så är det just det att man har chansen att vara ute i god tid (även om att köpa bullar 2,5 månader innan inte är något som jag kan rekommendera...) och så slipper man den största julruschen om man köper sina dekorationer redan nu.
Men själv så kommer jag vänta med julen ett tag till. För mig är inte hösten över ännu, vi har ju inte ens varit ute sista svängen med båten.
Däremot kommer jag julpynta lite tidigare i år än vanligt då första advent är redan nu den 29e november. Och lite julpynt vill man ha framme tills dess. Funderar även på om jag ska vänta med julmusten och allt det andra goda tills första advent, bara för att ha något att se fram emot :)
 
 
 
 
 

Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0